Американската телекомуникационна компания AT&T купува един най-големите конгломерати в света в сферата на масовите комуникации и развлекателния бизнес „Тайм Уорнър“, съобщава ABC News.

Ходът на AT&T се определя като една от най-смелите стъпки на компанията да придобие съдържание, което да излъчва и с което да привлече нарастващия брой онлайн зрители.

Покупката е за близо 86 милиарда долара AT&T ще изкупи и задълженията на Тайм Уорнър, с което продажбата може да достигне сумата от 108 милиарда долара. Сделката е била одобрена вчера от управителните съвети на двете компании. Ако бъде одобрена и от антитръстовите регулатори, тя ще бъде най-голямата в света за тази година.

Ако мегасделката, която е определяна като най-голямата за годината, бъде одобрена от регулаторните органи, телекомуникационният оператор ще получи контрола над телевизионните канали HBO и CNN, както и над филмовото студио Warner Bros и други медийни активи.

Оаква се сделката да преобърне из основи американския медиен пейзаж, отбелязва Франс прес.
Сливането ще може да бъде осъществено след произнасяне на регулатори за защита на конкуренцията, защото новото образувание ще има пазарна капитализация от над 300 милиарда долара – с разнообразни дейности, от телекомите и медиите до кабелната телевизия и интернет.

Кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп заяви , че ако бъде избран за президент, ще се противопостави на тази сделка. Според него тя води до концентриране на твърде много власт в ръцете на твърде малко хора, което противоречи на демокрацията.