botevХристо Ботев снима филм за Иван Вазов! На първо четене това заглавие изглежда в сферата на научната фантастика, но то е факт. Режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на Козлодуйски Бряг, започва новата си лента.

След филмите за Христо Ботев, Софроний Врачански, Алеко Константинов, Цар Борис III, инициаторът за създаването на обществото “НЕзабравимата България”, Искрен Красимиров работи вече по поредния 45-минутен възрожденски видео-урок, посветен на Патриарха на българската литература. Ролята на Вазов се изпълнява от Златомир Йочев.

Стартът на снимките на филма за Вазов – “Българин да се наричам” е символичен – на датата 17 юли 2016 г. – точно година след основаването на патриотичния проект „НЕзабравимата България“.

Филмът за Вазов е петият по ред филм, посветен на български национални герои. Амбицията на патриотите от проект “НЕзабравимата България” е до няколко години да бъде създаден цялостен видео-каталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван филм за Васил Левски.

Филмът за Вазов “Българин да се наричам” започва с темата за Ботев. Дядо Вазов сам тръгва да търси родното място на войводата именно от там , където е загинал Ботев, разказва Искрен Красимиров. Той пояснява, че филмът е художествено-документален, защото има документални кадри, архивни снимки и фотоси, мнения на експерти, както и анимация и игрални постановки.

“Дядо Йоцо е литературен герой, но е прототип на младия Иван Вазов”, твърди режисьорът. По думите му Вазов на младини е страдал от болест, която е причинявала временна слепота и базира този прототип на дядо Йоцо именно върху себе си.”Планираме уникален филм за Васил Левски. Той ще се казва “Предай Левски”. Това е библейският му модел. Изградили сме концепция вече. Ние се връщаме към корените и величието на тези хора”, разказва Красимиров.

Премиерата на филма “Българин да се наричам” ще бъде на 31 октомври, от 19ч. в сградата на Съюза на българските журналисти.