Сега четете
СКАНДАЛ! Прекъснали интернета на Асанж заради изборите в САЩ

СКАНДАЛ! Прекъснали интернета на Асанж заради изборите в САЩ

Властите в Еквадор признаха, че са прекъснали достъпа до интернет на живеещия като бежанец в посолството им в Лондон противник Джулиан Асанж. САЩ отрекоха да са искали официално подобна мярка.

По-рано от организацията „Уикилийкс” съобщиха, че посолството на Еквадор в Лондон е прекъснало в събота интернет връзката на Асанж, след като в сайта бяха качени поверителни имейли на Демократическата партия на САЩ, злепоставящи предизборната кампания на Хилъри Клинтън. Еквадор е прекъснал достъпа до интернет в събота, малко след публикуването на непредназначените за публикуване речи на кандидатката на демократите за Белия дом Хилъри Клинтън пред инвестиционната банка „Голдман Сакс“.

Правителството на Еквадор, по чието нареждане бе прекъснат достъпа до интернет на Джулиан Асанж не коментира станалото, но външният министър на страната Гийом Лонг заяви пред „Ройтерс“, че Асанж остава да се ползва от държавна зарила.

Наскоро платформата за разпространяване на секретна информация „Уикилийкс“ отпразнува своята десета годишнина на международната сцена. Асанж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон, където се укрива през последните няколко години, но ако излезе оттам ще бъде арестуван.

Сайтът публикува първата си информация през 2007 г. и оттогава досега през него са изтекли над 10 млн. секретни документа. Дейността на Асанж и неговите сътрудници за първи път стига до световните медии, когато публикува ръководства за дейността на охранителите от затвора в базата на САЩ в Куба „Гуантанамо“. Истинският успех обаче идва през 2010 г. с разкритията за американските военни операции в Ирак и Афганистан. Сред публикуваните данни е и видео, което показва как американски хеликоптер стреля в Багдад по група невъоръжени цивилни, в това число и двама журналисти. През същата година сайтът публикува и поредица от дипломатически документи от посланици на Вашингтон по света, които нанасят нов удар върху американската администрация.

Вижте и

Голямо разкритие „Уикилийкс“ направи през юли тази година, когато сайтът публикува имейли и документация на Демократическата партия, според които ръководството на партията е фаворизирало предизборната кампания на Хилъри Клинтън пред тази на нейния опонент Бърни Сандърс. Последните публикации разкриват тайните на Хилъри Клинтън.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре