dsc_0179През уикенда видях съсед да монтира газова уредба на автомобила си. Само преди година той я демонтираше с ентусиазъм. На въпроса ми защо отново се връща към газта, отговорът беше: „Ами всичко в тая държава е безсмислено, горивата пак тръгват нагоре, няма логика, но това е положението”.

За логиката на съседа е ясно, не ми е ясно обаче как така, в пристъп на огромна любов към потребителя, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) декларира, че има безспорни доказателства за наличието на картел на пазара на горива.

Ако действително съществува необратима сила, която може да спре картелите, къде бяха държавата и държавността (разбирай правителството), и КЗК  през цялото лято, когато цените на петрола по световните терминали вървяха надолу, а цените на бензиностанциите у нас се движеха в безупречно права, много константна линия. Т.е., нито нагоре, нито надолу, но очевидно прекрасно за петролните играчи. Казвам „играчи” в множествено число, като припомням, че основният „диктатор” на българския горивен пазар е рафинерията в Бургас. „Нефтохим“, както си го знаем от едно време, е водещ производител на Балканите. Себестойността на нашето гориво би трябвало да е много по-ниска от себестойността на вносните. И макар че имаме собствен източник за обработени нафта и бензини, би трябвало да допуснем конкуренция и отвън, по силата на европейските пазарни правила, приети от нас като държава-членка на ЕС. Прекрасно е условното наклонение в горните констатации, но изглежда няма сила, способна да  пребори бензиновата ламя, докато този ненаситен дракон ни обира пладнешки дори и като спим.

Моля, моля, петролните босове не са нито толкова загубени, нито пък са за подценяване. При тях ценовите методики са винаги на базата на закона. Затова, според мен, не могат да докажат, че съществува горивен  картел. И ако все пак КЗК победи, както твърдят някои оптимисти, всеки от нас по съдебен път ще може да си потърси „откраднатите”/надвзетите пари. Да, обаче са необходими касовите бележки и фактурите от бензиностанциите + евентуално много здрави нерви + много „печени” адвокати и дори тогава, пак може да не се случи по-горе описаната розова картинка.

По БНР-то (Националното радио) виден енергиен експерт призова към балансиран подход по въпроса за горивата(?) (Не)балансирано изказване, но идва предизборно и точно навреме, за да ни „светне” за кой ли път каква е пазарната експертиза – в т.ч.  и на КЗК, и на всичко останало, което вгорчава и без това горчивия залък на българина.

До утре в „От бряг до бряг”.

Пишете ми на: [email protected]

Ваш: St.Ar.