Сега четете
Художествената литература е вид медия

Художествената литература е вид медия

booksАлександър Христов и Белослава Димитрова гостуваха нa предаването „Радиокафе“ в книжен център „Гринуич“. Поводът за поканата беше Националната седмица на четенето. Водещата Анелия Торошанова разговаря с младите автори за ролята на художествената литература във възпитанието на младото поколение, за традициите на българската литература и какво да четем?

Александър Христов казва, че художествената литература е вид медия, която пренася по-високи идеи в ежедневието ни. Важно е обаче и какво четем не по принцип, а да отсяваме книги според потребностите ни. Четенето трябва е за удолствие, а не за космически истини. Според Александър българската литература не успява да стигне до своите читатели, като се тръгне от рекламата дори. Българският писател няма добри традиции в жанровата литература, а хората тръгват в четенето от нея.

Александър Христов е завършил българска филология и магистратура по литература и творческо писане в СУ „Климент Охридски“. Негови разкази са публикувани в печатни и електронни медии. Носител е на няколко литературни награди, последната от които е националната литературна награда „Тодор Влайков“ от 2012 г. за новелата „Африка“. В творчеството си той се феокусира върху трудния живот на младия човек в България.

Белослава Димитрова споделя за писането, че е преди висчко работа. Пише остро и се бунтува със себе си за нуждата от всяка книга. Литературата може да те събуди, да те разбунтува, да промениш системата и дори да я разбиеш, казва Белослава. Тя чете литература, за която е придобила вкус. „Това е дълъг процес, който започва още в семейството и е най-щастливото нещо, което ми се е случвало. Много рядко в семейство, в което не се чете, детето да има порив за книги. Четенето не е нещо задължително, трябва да го  искаш„. За писането и четенето чуйте още в звуковия файл.

Вижте и

Белослава Димитрова дебютира през 2012 г. във в. „Литературен вестник“. Нейната първа книга „Начало и край“ е издадена от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. излиза втората книга на Белослава Димитрова – „Дивата природа“, която е номинирана за Национална награда за поезия „Иван Николов“ (2014) и е удостоена с едно от двете поощрителни отличия. Работила е в Българското национално радио.

Още за писането и четенето – чуйте още в звуковия файл.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре