Сега четете
Фотографска експозиция на Жолт Сабоки разкрива старинни замъци

Фотографска експозиция на Жолт Сабоки разкрива старинни замъци

Бившият стругар и впоследствие професионален журналист обича да пише истории с фотообектива

1izl

До 15 ноември в Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Читалнята на втория етаж посетителите могат да видят интересна и много стойностна експозиция от фотографии на известния унгарски творец Жолт Сабоки. Фотоизложбата    „Унгарски крепости  10-18-и век” е в Русе със съдействието на Унгарския културен институт в София.

Жолт Сабоки е почитан и уважаван не само в родината си творец. Смятат го за създател на нов жанр във фотографското изкуство, което авторът приживе нарича „Книга, писана със светлина и образи”. В своята разнообразна и противоречива творческа биография унгарецът има общо 18 албума, като сред тях значимо място е отредено и на експозицията „Българските манастири”.

В изложбата в Русе са подредени невероятни снимки от различни крепости на някогашното Унгарско кралство, които са построени от 10 до 13-и век. През тези три столетия в Унгария има издигнати над петстотин укрепени съоръжения и фортове, като голяма част от военните твърдини и символи на унгарската държавност са построени върху антични или ранносредновековни цитадели. Много от крепостите са били издигнати като реакция на монголското нашествие през 13-и век. През вековете след това обликът на тези монументални градежи се променя, а непосредствено след приключването на войните с турците и австрийците от 18-и век неумолимо настъпва времето на тяхната бавна разруха.

Вижте и

Жолт Сабоки (1941-2009) е журналист по професия, но фотограф по призвание. В началото на дългия си творчески път е бил стругар в машиностроителен завод. В този период от живота му се появява любовта към фотографията. Така той активно започва да се занимава с правенето на интересни, „говорещи” със светлина художествени снимки. Два от най-ценните албуми на унгареца са на българска тематика – това са свитъците “Книга за иконите” (1981) и “Български манастири” (1983). През 1988 година Жолт Сабоки е удостоен с високите държавни отличия “Бела Балаж” и “За унгарското изкуство”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре