media-84162-picВ рамките на Дните на руското кино от 19 до 25 октомври ще бъдат показани седем ленти, повечето от които вече имат престижни награди. Всички прожекции са от 18.30 ч. в „Лъки – Дом на киното“ (ул. „Гладстон“ 1), а входът е свободен. Фестивалът е част от проявите в Годината на руското кино и ще даде на българските зрители възможност да се запознаят със съвременната култура и живот в славянската страна.

Филмовият маратон в Пловдив ще започне с безспорния хит „Батальон“. Военно-историческа драма на режисьора Дмитрий Месхиев е удостоена с четири награди на Международния кинофестивал във Флорида – „Най-добър филм”, „Наградата на голямото жури за най-добър филм”, „Най-добра актриса” и „Най-добър режисьор”. Преди това получи няколко отличия на фестивали в САЩ. Лентата разказва за подвига на първия женски „Батальон на смъртта“. Той е създаден в Петроград през 1917 г., за да повдига духа на армията.

Филмът е базиран на истинска история, а ръководителката на батальона Мария Бочкарьова е реално съществувала личност. Показани са психологическият прелом, преживян от героините на творбата, и „женското лице” на войната. „Батальон” е своеобразен „посланик на мира”, казва продуцентът Игор Уголников.

Романтична комедия „За любовта“ (реж. Анна Меликян) пловдив чани ще видят на 20 октомври. Тя е от няколко новели. Впечатляващият сюжет се развива на фона на някои от най-красивите места в Москва. Филмът е заснет само за 25 дни.

На 21 октомври ще се смеем, гледейки комедията „Норвежец“ на режисьорката Алена Званцова. В центъра на историята е московчанинът Кирилов – ръководител на фирмата за почистване, в която работят азиатки имигрантки. Той чака на гости годеницата си от Норвегия – типична европейка с безкомпромисни разбирания за свободата и толерантността. Мисълта, че тя ще научи за експлоатирането на жени от Изтока, ужасява Кирилов и го кара по всевъзможни начини да се опитва да скрие съществуването на „харема“.

Спортната драма „Игрище“ ( реж. Едуард Бордуков) и комедията „Призрак“ (реж. Александър Войтински) ще бъдат показани съответно на 22 и 23 октомври.

На следващия ден е прожекцията на „Шампиони: по-бързо, по-високо, по-силно“ на режисьора Арт ьом Аксененко. Филмът е заснет по мотиви от живота на легендарни руски спортисти. Състои се от три новели, разказващи как са спечелили златните си олимпийски медали борецът Александър Карелин, гимнастичката Светлана Хоркина и плувецът Александър Попов.

Дните на руското кино в Пловдив ще завършат на 25 октомври с военната драма „Битката за Севастопол“. Режисьорът Сергей Мокрицки разказва историята на Людмил Павличенко – легендарната снайперистка, убила 309 вражески войници и наричана от американската преса „Лейди Смърт“. Изпратена е в САЩ да убеди ръководителите на държавата по-бързото да открият втори фронт и става приятелка със съпругата на президента Рузвелт. На бойното поле Людмила вижда смъртта и страданието, но най-голямото изпитание за нея е, че войната може да й отнеме любовта.