ff17377301469be44fccfa1ec8991408Тя е носител на най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер” и с нея започва нова инициатива на Столична библиотека – „Поет на месеца”, която цели да насочи вниманието към значими съвременни български поети, получили признание в чужбина, но като че ли недостатъчно популярни у нас. През целия октомври читателите ще могат да се запознаят с авторските книги на Аксиния, както и с нейните преводи на френска, литовска и латвийска поезия, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване”. Самата авторка ще чете свои стихове и ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и д-р Людмила Балабанова на 19 октомври 2016 г. (сряда) от 18:30 ч. в клуба на библиотеката. Входът е свободен, а идеята е представянето да прерасне в дискусия. Ще има също книги и автографи.

Аксиния Михайлова е автор на 6 поетични книги на български език: „Тревите на съня” (1994), „Луна в празен вагон” (2004), „Три сезона” (2005), „Най-ниската част на небето” (2008), номинирана за националните литературни награди „Иван Николов” и „Христо Фотев”, „Разкопчаване на тялото” (Изд. „Жанет 45″, 2011), номинирана за наградата „Иван Николов”, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев” и „Милош Зяпков” през 2012 г., „Смяна на огледалата” (Изд. „Жанет 45″, 2015), удостоена с националната награда „Иван Николов” за най-добра поетична книга за 2015 г. Има три публикувани книги с избрани стихотворения на словашки, арабски език и италиански език: „Опитомяване” /”Krotenie”, Edicia Viachlasne LIC, Братислава (2006), „В очакване на вятъра”, Нова култура, Кайро (2013), „Nel delta del mondo”/ „В делтата на света”, изд. Kolibris, (2016). Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници, антологии и литературни сайтове в България и чужбина. Публикувани са в Канада, САЩ, Колумбия, Австралия, Англия, Франция, Белгия, Фландрия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Чехия, Сърбия, Унгария, Хърватска, Македония, Гърция, Турция, Литва, Латвия, Египет, Япония, Китай. Съставител и преводач на Антология на съвременната литовска поезия, (ФБЛ, 2007), Антология на съвременната латвийска поезия (ФБЛ, 2008), както и на повече от тридесет книги с поезия и проза.
Носител на множество награди от литературни конкурси у нас и в чужбина и на национални и международни литературни награди за поезия и превод: Годишната награда на Съюза на литовските писатели за стихосбирката „Необикновено е да си жив” на Марцелиюс Мартинайтис (2009), наградата на името на латвийския поет Александър Чакс за публикувания на български език сборник с избрани стихове на поета „Огледала на въображението” (2009) и на най-високото отличие на Република Латвия Рицар на Ордена на Трите звезди. През ноември 2014 г. френската ѝ книга „Ciel à perdre” /”Небе за изгубване” (изд. Галимар, 2014) е удостоена с най-престижната годишна награда за поезия във Франция “Гийом Аполинер 2014”.
Член на Българския П.Е.Н.-център, Съюз на преводачите в България и Сдружение на българските писатели. Живее и работи в София.