Росен Плевнелиев към Борисов: Не съм ястреб, а човек с позиция, няма да сляза на нивото на Първанов!

Rosen_Plevneliev_President_of_the_Republic_of_Bulgaria_Medium_Pic„Не съм ястреб, а човек с позиция“, това заяви президентът Росен Плевнелие в интервю за национална телевизия. Думите му бяха в отговор на реплика на премиера, че с ястребската си позиция държавният глава е влошил отношенията ни с Русия.

„Едно нещо много ме притеснява – всеки път в последния момент преди правеното на избори все има някаква неразбория, всеки срещу всеки. Трябва да си даваме сметка политическият елит и партиите защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите – винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря“, допълни държавният глава.
На въпроса дали е редно Бойко Борисов да влиза в НС, за да каже на депутатите да работят, Росен Плевнелиев отговори: „Парламентарната република и модерната демокрация се базират на баланса между институциите. Не оставайте с впечатлението че някой доминира над друг“.
„Направих две служебни правителства, не искам да правя трето. Нямаме нужда от извънредна доза нестабилност. Ще ми се на президентските избори да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане на партийните редици“, подчерта президентът.
Във връзка с обявеното от премиера, че ако ГЕРБ не е първа политическа сила на първи тур на президентските избори, правителството ще подаде оставка, президентът поясни, че има много коректни взаимоотношения с министър-председателя и че е изразил пред него своето несъгласие, че се вкарва елемент на нестабилност. „Нашият премиер е горд човек, състезателен човек. Той е спечелил не една битка и продъл жава да иска да печели“, каза държавният глава и уточни, че крайната думата е на народа. Държавният глава подчерта, че му се иска президентските избори да не доведат до това правителството да падне.
Президентът заяви, че съзира проблем с квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината за президентските избори. „Проблем има и той е очевиден. От една страна, един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне „Не подкрепям никого“, същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати. Този проблем трябва да бъде решен в НС възможно най-скоро. Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши проблемът, като държавен гласа съм готов да действам в рамките на своите правомощия – да сезирам КС“, каза Плевнелиев.
„Клише е, че съм послушен президент. Действах по съвест. Това не изключва да приема разликите. Отношенията между президент и министър-председател трябва да са коректни. Имали сме несъгласия по много въпроси. Но това не води до институционално блокиране. НС отхвърли моето вето за ИК. Това е демократично. Разликите трябва да ни сближават.
От 5 години не виждам нито един симптом, за да променя отношението си към Русия. Правя разлика между Кремъл и Русия, между Путин и руския народ. Наградата на руския посланик е жест на държава към държава.
Няма да сляза на нивото, на което говори Георги Първанов. На един държавен глава му отива да пази Конституцията, на не да я изнасилва. Правих точно обратното на това, което правеше Първанов. Той отговаряше за „Белене“, а аз за „Тракия“. Милиарди се погребаха за „Белене“ и накрая се оказа, че вероятно не е имало и обществена поръчка. Георги Първанов преди три месеца отиде и подписа споразумение с партията на Толстой. Той каза, че ще купи България. Не съм аз този, който ще прави така.
В надпреварата за ООН имаше две българки, които се представиха достойно на световната сцена, правителството не може да бъде упреквано. Според президента България не се е изложила по никакъв начин със смяната на кандидатурата за ген. секретар на ООН на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева.
„България направи внимателен анализ на действията на ситуацията, в която се намирахме на посланието, които изпратиха всички, от които зависи изборът на тази много висока позиция“, каза държавният глава. Според него на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева трябва да им се подаде ръка. „Българското правителство и българска държавност не носи никаква отговорност, че принципите да бъде жена и от Източна Европа бяха тотално погазени от Съвета за сигурност“, каза Плевнелиев и коментира и думите на премиера Борисов, че нацията има нужда от майка за президент:
„Нацията има нужда от достоен президент, който да знае какво пише в Конституцията, но и да познава нейния дух. Там не пише, че той е баща или майка, но е зададена ясно посоката на една институция в държавата, която да работи равноотдалечено и независимо и да бъде стожер на демокрацията в България. Това непременно не означава да бъде баща или майка, а да бъде здрав фундамент на българската демокрация“.

Дата: 17.10.2016
Източник: Любословие.бг по Струма – стр. 7

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре