Октомврийският „Биограф“ – сбогуване с Митко Цонев

Октомврийският „Биограф“ – сбогуване с Митко Цонев

Животът има само един смисъл: самия акт на живеене.

Ерих Фром

(1900-1980)

Димитър Цонев е от личностите, чиято смърт не можеш да приемеш равнодушно. Когато един човек е бил част от ежедневието ти, свикнал си редовно да слушаш гласа и разсъжденията му, а леко детската му усмивка под мустак е станала като емблема на ироничната реакция към всичко, случващо се наоколо – празнината, останала след него, е болезнена.

Когато един известен и успял човек си отиде в разцвета на силите и кариерата си, приемаме това не просто със съжаление и тъга. Подобна загуба винаги става повод човек да се замисли за много неща – най-вече за смисъла на живота.

Забързаният ритъм и напрежението, с които живеем, са ни превърнали в роби на собствените ни амбиции, планове за бъдещето, отговорности, предразсъдъци… Дните се изнизват един след друг, а ние сме се вторачили в някаква абстрактна точка далеч напред и това ни пречи да обръщаме очи към хората и нещата около нас. Пропускаме да се радваме на това, което имаме, а когато съдбата внезапно реши да ни го отнеме, вече е късно.

Октомврийският Biograph казва последно сбогом на Митко и на онази особена хашлашка небрежност, която той носеше със себе си. В допълнение към неговата история и този месец сме се постарали да разкажем десетки други житейски съдби, всяка от които трогва и вълнува по своему.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Октомврийският „Биограф“ – сбогуване с Митко Цонев

Поредицата безплатни книги в комплект със списанието продължава с избрани творби от Стефан Цвайг

cover61

„Хроника на една непредизвестена смърт“ е заглавието на 22-страничният очерк, който списание „Биограф“ посвещава на Димитър Цонев. Октомврийският брой, който вече е на пазара, публикува и много снимки от семейния архив на телевизионния водещ, който си отиде преждевременно на 23 август, седмица преди да навърши 57 години. Поместено е и едно от последните интервюта на Митко, дадено броени дни преди да излезе във ваканцията, от която така и не се върна. „Да, сънувам баща си – като жив е, но нищо не ми говори“, бе споделил пред репортерката Цветана Пешунова синът на актьора Коста Цонев.

С октомврийския си брой „Биограф“ продължава своята поредица от литературни шедьоври, издадени в комплект със списанието. Този месец книгата-подарък съдържа избрани творби от австрийския писател Стефан Цвайг.

 

Очерци за албанския диктатор Енвер Ходжа, за боксьора-филантроп Ивендър Холифийлд, за румънската богиня на гимнастиката Надя Команечи, както и за холивудските легенди Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси са сред другите силни материали в новия том на списанието. Специален материал е посветен на 20-годишнината от убийството на бившия български премиер Андрей Луканов. В 8-страничен пикториъл с много снимки пък е разказана приказната история на вездесъщата социална мрежа Фейсбук, създадена от Марк Зукърбърг преди 12 години.

content_61

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори