antoniij-gylybov-375073Според него, разфокусираният предизборен дебат цели възможно най-малко граждани да гласуват. Това свое мнение политологът изрази в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“. Подробностите:

Водещ:
След извънредното петъчно заседание в Министерския съвет стабилността на кабинета е на дневен ред, въпреки че тя бе препотвърдена от управляващата коалиция. Въпросът дали скоро няма да дойде т. нар. от премиера Борисов „време разделно“ остава. Доколко е стабилна коалицията между ГЕРБ и реформаторите и докога? Темата ще обсъдим с политолога доц. Антоний Гълъбов. Само на предизборното състезание ли се дължи напрежението в управляващата коалиция или и на нещо друго, доц. Гълъбов?

Антоний Гълъбов:
Нека кажа, че горе-долу минахме съществена част от предизборната кампания. Тя показа, че политическите партии не се интересуват от президентските избори. Онова, което генерира напрежение в цялата политическа група, е очакването за следващите парламентарни избори, така че избирателите вече усещат, че всъщност политическото говорене на кандидатите и техните предизборни щабове драстично се разминава както с обхвата на пълномощията на президента, така и със сериозния разговор за това как трябва да се развива президентската институция след мандата на г-н Плевнелиев. Напрежението, което се вижда в управляващата коалиция – нека не забравяме, че тя е много сложна конструкция и резултат именно на тази доминираща фонова тема кой с кого и по какъв начин ще оцелее в политическите формации в следващите години – това е, което дълбоко притеснява много от партиите. На това се дължи и драматизмът, който звучи много бутафорно на фона на технологията на власт, на технологията, чрез която се властва в момента.

Водещ:
Кога можем да очакваме евентуални предсрочни парламентарни избори? От една страна, в петък Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ подчерта, че реформаторите няма да тласнат страната към такива. Но пък вчера точно партньорите им в Реформаторския блок БЗНС заговориха за предсрочен вот през пролетта догодина. Спекулира ли се с датата, по-близо ли сме до предсрочния вот или по-далеч?

Антоний Гълъбов:
Да, с датата се спекулира. Трябва да бъде казано много ясно, че независимо от политическия дебат и политическата идентичност на отделните субекти в България, има по-голям интерес и той е в завършването на този мандат. С други думи в липса на предсрочни избори. България е все още в нестабилно състояние две години след дълбоката политическа криза. А тези две години много сериозно усложниха ситуацията, в която се развива страната ни, така че в момента националният интерес би трябвало да е към завършване на целия мандат с всички политически критики и разногласия, свързани с това. Предсрочните избори няма да дадат резултат, който да удовлетвори мнозинството от гражданите, няма да изведат към намирането на различна конфигурация на властта. Така че в това отношение, както и от началото на годината, говоренето за предсрочни избори и от опозицията, и от плаващите групи в Народното събрание има за цел по-скоро заявка за разговори, преговори, опит за позициониране и нищо повече. Никой не иска предсрочни избори и това трябва да се разбере много добре, включително вече напълно загубилата форма и съдържание кампания на БСП, практически никой в България в момента не желае предсрочни избори.

Водещ:
Ако правителството трябва да изкара докрай мандата си, всъщност в каква конструкция ще бъде…?

Антоний Гълъбов:
Момент. Парламентът трябва да завърши мандата си. Правителството, най-вероятно, независимо от резултатите от президентските избори ще претърпи промени.

Водещ:
Благодаря Ви за корекцията, но какви промени ще претърпи? Сега се иска преподписване на коалиционното споразумение, по-точно анекс към него. Очаква се ДСБ да изпадне официално в опозиция, обаче каква ще бъде ролята на патриотите? Дали те могат да станат нов член на управленската коалиция или сред тях ще има недоволство заради предвижданите утре промени в Изборния кодекс?

Антоний Гълъбов:
По всичко изглежда, че поне засега, ако се съди по предизборната коалиция, която подкрепя кандидата на обединените патриоти, националистическите формации няма да търсят пряко участие в управлението. Заявката, която беше дадена за оттегляне на подкрепата за програмата за управление на правителството, нека повторя отново, че Патриотичният фронт подкрепя единствено и само с декларация програмата на управлението. Патриотичният фронт е в много особена позиция по отношение на управляващата коалиция, така че не очаквам да се придвижат към директно поемане на споделени отговорности с ГЕРБ. Точно обратното – мобилизацията в националистическия сегмент на цялостната политическа картина се развива много по-успешно, отколкото в другото поле, в което имаме голяма интрига. Така че – не, не очаквам подобно действие. По-скоро очаквам да поддържат дистанцията, която вече близо година поддържат спрямо управлението. Да го подкрепят там, където съвпада с техните интереси и очаквания, но да заемат дистанцирана позиция по всички останали въпроси.

Водещ:
Доц. Гълъбов, въпреки че казахте, че предсрочни парламентарни избори не са от полза за никого в страната, все пак няма ли точно за патриотите те да бъдат ползотворни, защото може би ще генерират по-добър резултат в сравнение с предишния вот?

Антоний Гълъбов:
Това ще зависи единствено от шанса на техния кандидат да стигне до балотаж. Ако това се случи, продължавам да твърдя, че такава хипотеза съществува, независимо от данните на първите сондажи, които бяха за първите дни на кампанията, но ако това се случи, ще доведе до много съществено пренареждане на политическата констелация. Но не очаквам патриотите да поискат и да се опитат да постигнат предсрочни избори. По-скоро ще направят всичко възможно да изградят собствения си политически профил в оставащия период от време и тогава ще се опитат – вече на редовни избори – да постигнат по-сериозни резултати. От друга страна не е достатъчно сигурно, че сегашният предизборен формат на коалиране ще бъде запазен и след президентските избори. Така че при задълбочилите се различия вътре в рамките на Патриотичния фронт не съм сигурен, че сегашната коалиция „Обединени патриоти“ ще остане обединена и след президентските избори.

Водещ:
Очаквате ли да се стигне до решение утре на извънредното заседание в Народното събрание по повод исканите промени в Изборния кодекс? Става въпрос – съвсем накратко да припомним на нашите слушатели – за броя на секциите в чужбина и отчитането на гласовете на хората, предпочели опцията „Не подкрепям никого“ в бюлетината?

Антоний Гълъбов:
За мен и двете теми до голяма степен са измислени и изкуствени, защото проблемът със секциите в чужбина беше предмет на много дълги дебати. Последна промяна на Изборния кодекс в рамките на самата предизборна кампания би била много лош сигнал за качеството на изборното ни законодателство. По отношение на другата опция – „Не подкрепям никого“, става дума за реакция на един политически блъф, който беше разпространен миналата седмица и който има за цел да повлияе върху кампанията и нагласите на избирателите. Напълно сигурно е, че когато един български гражданин е отбелязал, че гласува срещу всички, участва в изборите. И също толкова сигурно е, че той не е избрал нито един от кандидатите. Така че играта с действителен и недействителен вот е фалшива. Вярно е, че това по същество ще повиши изборната бариера и може би ще окаже много по-съществено влияние на следващи избори, но по отношение на президентския вот това няма никакво значение. Така че и двете теми са фалшиви. Решението със секциите в чужбина е много по-лесно. То трябваше да бъде взето на равнище ЦИК. Трябваше там, където има секции, да има повече възможности за гласуване, повече изборни помещения, ако трябва повече урни, за да няма опашка пред тези места за гласуване и т.н., но технически въпроси да се решават с промени в законодателната рамка е много лош стил на решение. Това трябваше да бъде отговорност на ЦИК, която да намери начин да осигури на онези български граждани, заявили желание да гласуват, възможността да го направят. Промените в закона са много лош сигнал в условия на предизборна кампания.

Водещ:
Очаквате ли много хора да подкрепят именно опцията „Не подкрепям никого“ и по този начин да изразят протеста си срещу всички?

Антоний Гълъбов:
Още с първите сондажи, които бяха публикувани, държа да кажа, че както интерпретацията на резултатите, така и самите те са повече предизборна агитация, отколкото сериозен социологически анализ , та още първите сондажи уплашиха политическите партии. Ясно е, че не е докрай сигурно колко от българите ще изпълнят своя граждански дълг и ще участват в изборите, но е сигурно, че част от тях ще отбележат именно това – че са против всички. Този много видим резултат на кризата на легитимност на българските партии ги притеснява. Така че както атаката срещу тази позиция в изборната бюлетина, така и общото говорене срещу действащия президент в момента – един разфокусиран предизборен дебат – имат за цел едно-единствено нещо – колкото е възможно по-малко български граждани да упражнят правото си на глас. За съжаление, сме свидетели на една и съща игра от страна на партиите – те искат да откажат гражданите от участие в избори. И това е тревожен сигнал за качеството на демокрацията в България. И само ако позволите – много важно е какви въпроси ще бъдат задавани на кандидат-президентите. Много важно е в оставащите дни до изборите българските граждани да могат наистина да направят своя избор спрямо реалните правомощия на президентската институция. Има изключително разфокусиране на дебата, което също ще затрудни избирателите.

Водещ:
Тогава ще ми кажете ли кой според Вас е най-важният въпрос, по който всички кандидати трябва да вземат отношение?

Антоний Гълъбов:
Най-важният въпрос е оценката на кандидатите за мандата на президента Плевнелиев и затова те готови ли са да продължат да работят в тази насока или не, защото мандатът на президента Плевнелиев беше много различен от предишните. Президентската администрация се разви в определена посока. Много важно е всеки от кандидатите да отговори на този въпрос – готов ли е да продължи в същата линия на развитие на президентската администрация или ще се опита да промени посоката на развитие на институцията в някаква друга? Много важно е да бъде направена оценка на мандата на Плевнелиев. Това е много важен мандат, през който България премина през много тежки кризи. Много важно е да се оцени как се променят президентската администрация и ролята на президента в подобни условия. Нищо от това не чувам в изявленията на кандидатите.