gen-rumen-radev-celq-se-vyv-vsichki-bylgari-koito-mislqt-za-bylgariq-395008Бях настроен реваншистки, защото виждах как нашите летци и изобщо нашата армия продължава да бъде продавана. Това призна в студиото на „120 минути” бившият командир на военновъздушните сили и настоящ кандидат-президент от БСП ген. Румен Радев.

Той обясни, че е пуснал окончателната си оставка на 1 август, а ден по-късно било „скалъпено импровизирано учени, за да може да се даде кризисен брифинг” по повод оттеглянето му. На него премиерът изрекъл „лъжи” за това колко изправни самолета имат нашите ВВС и колко летят нашите летци и имало обиди по адрес на цялото военно съсловие – „нямали място на ръководни държавни длъжности”.

„Дадох съгласието си да бъда номиниран след този брифинг”, призна генералът. Той се възмути от твърденията, че военните пилоти са по-безотговорни от тези в гражданската авиация: „Ние сме една каста, ние се държим един за друг. Всеки един зависи от действието или бездействието на другия”.

Той подчерта, че изказването му, че Цецка Цачева е „Бойко Борисов в пола” е било насочено не към нея, а към премиера. Легендарният български актьор Стефан Данаилов, който е част от инициативния комитет по издигането на Румен Радев, на свой ред посочи, че двамата са кавалери и той лично й се извинява.

Данаилов запита защо президентът да не води България „и извън ЕС и НАТО, защо да не ни води и към Китай и Русия”. Той подчерта, че членството ни в ЕС е безспорно, но не бива да се настройваме срещу „велика държава” като Русия. „Нашата ориентация е твърда и ясна, но еврофилията не значи русофобия.

Очертават ли се „кървави” избори?

Това не са обикновени президентски избори, в тях има голям заряд, голям залог, отбеляза кандидат-президентът. Според него проучванията, които му дават сериозен шанс за победа на балотаж, отразяват това, че „хората много добре знаят кой какъв е и какво е направил”.

„Без пробив в монопола на новата партия държава ГЕРБ демокрацията ни ще става все по-бутафорна”, подчерта той, като отбеляза, че премиерът Бойко Борисов е свикал извънредно заседание на парламента без да има правомощията за това.

Стефан Данаилов отбеляза, че политическа криза у нас няма да има, защото лидерът на ГЕРБ осъзнава, че загуба в битката за „Дондуков” 2 ще означава подем в лявото и непредсказуеми парламентарни избори.

Той коментира, че по време на сегашната кампания вижда такова въодушевление в БСП, каквото е имало когато е бил кандидат за вицепрезидент на Ивайло Калфин през 2011 г., но „там стана една измама, която много ме е страх, че пак може да се случи”. На въпрос какво има предвид, Данаилов посочи, че външните намеси в изборния процес като фалшификации и купуване на гласове са възможни и даже има конкретни данни, които са „в една кутия”.

И Радев, и Данаилов се обявиха против квадратчето „не подкрепям никого”. Актьорът го определи като „голяма идиотщина”. „Гласуването е право на избори, но аз съм против това квадратче, защото може да опорочи изборите – излезте, гласувайте, но за вашия кандидат”, призова генералът.

bTV, „120 минути”