phpyv1qkz_559xИзчадията плашат хора по цял свят, след училищата се заканиха и на болниците. Веригата заведения за бързо хранене “Макдоналдс” съобщи, че ще ограничи появите на публични места на своя клоун Роналд заради феноменa “зловещ клоун”, предаде Би Би Си.

Зловещите клоуни първо се появиха в САЩ през август и бързо се разпространиха в Канада, Великобритания, Австралия, после в Бразилия и Мексико. Манията, при която хора се обличат като клоуни със страховити маски като от филми на ужасите и плашат случайните минувачи и децата, привлече вниманието на целия свят с помощта на социалните медии.

Веригата за бързо хранене не уточнява колко от появите на клоуните ѝ ще бъдат отменени. От компанията обясниха, че са взели предвид особеното отношение на клиентите към клоуните в момента, затова оттеглят за известно време участията на Роналд в публични изяви. Така прочутата фигура с жълт костюм, огромни червени обувки и червена перука излезе в неопределено дълъг отпуск.

Клоунът Роналд Макдоналд, чиято физиономия изразява вечна изненада, е глобална икона на марката от десетилетия. Решението на компанията да го скрие обаче бе ускорено, след като в Ланкашир, Великобритания, мъж, облечен досущ като талисмана, надничаше през прозорците на местното заведение, за да кара децата да пищят. В Ливърпул пък истеризирал възрастен мъж нападна хората пред заведение на веригата, мислейки ги за клоуни. А те всъщност били там, за да гледат представление на уличен фокусник.

В началото, през август, зловещите клоуни започнаха да примамват деца в гората край малко американско градче в Южна Каролина, после се изпружиха мълчаливо край пътищата със страшните си маски и с балони в ръка. Постепенно вместо балоните в

ръцете им се

появиха саби,

секири,

електрически

триони, мачете

Мъже с бели лица и ужасяващи усмивки били забелязвани да излизат от гробища или пък да застават пред фаровете на колите на пусти шосета посред нощ. Някои започнаха да стават агресивни, да изскачат изневиделица от прикритията си и да подгонват жертвите си като в сбъднати кошмари.

Писателят Стивън Кинг повече от всеки друг разкри на читателите и зрителите, че съществата с вид на клоуни като Пениуайз не са само забавни, смешни и добродушни, а могат да предизвикват мистичен ужас. 30 г. след излизането на прочутия му роман “То” обаче няма смислено обяснение на сегашния феномен “зловещи клоуни”.

Всъщност някои свързаха явлението с началото на новата екранизация на “То”, която ще е готова през есента на 2017 г. Те заподозряха, че това е рекламен трик, но нещата излязоха извън контрол. В началото на октомври самият Стивън Кинг коментира, че е крайно време “истерията с клоуните да приключи”.

Ето как започна всичко. В края на август в Грийнвил, Южна Калифорния, управителят на жилищния комплекс “Флийнууд менър” разпраща до наемателите писмо, в което ги предупреждава, че при него са постъпили няколко жалби, сигнализиращи за клоуни, които опитват да примамят деца в близката гора.

Управителят заявява, че е уведомил полицията, но съветва родителите да не оставят децата си сами. След разпитите на полицията едно от момченцата разказва, че е видяло хора, облечени като клоуни, които шепнат и издават странни звуци. Майка му в началото не повярвала на приказките му и отишла да провери сама. В гората между дърветата тя видяла няколко души в клоунски маски и костюми, които светели с лазерни фенерчета, но когато я видели, се скрили.

Ден по-късно 30 деца вече твърдели, че са видели зловещите смешници. Някои разказвали, че мистериозните създания са им предлагали бонбони или дребни пари, за да ги последват в гората или към езерото.

Постепенно съобщенията за маскираните хора започват да идват от различни райони на САЩ. Явлението се разраства с намесата на социалните медии и манията тръгва по света. В края на септември и началото на октомври в интернет се появяват стотици снимки и клипчета на клоуни убийци. Те стоят в сенките – някои с огромни зъби, други с кървясали оцъклени очи, и причакват жертвите си, за да ги вледенят от страх.

В началото на октомври в градчето Рединг, щата Охайо, двама души с намазани с грим лица бяха арестувани заради агресивното им поведение към местните жители. Една жена ги описа така: “Просто излязох да попуша, когато

изведнъж към

мен изтича

клоун, хвана ме

за врата и

изсъска: “Сега

ще умреш”

След това добави със страшен глас: “Днес много деца в училището ще съжаляват, че са се родили”.

Полицията в града била вдигната на крак, а училището затворено. Странни видеоклипове и профили със заплахи започнаха да се появяват в Калифорния, Средния запад, в източните щати Пенсилвания и Вирджиния. В началото на октомври нашумя и случаят с 13-годишно момиче, което се свързало с мъж с профил на клоун, искайки от него да убие учителката ѝ. Малко по-късно флашмоб в университета в Пенсилвания, посветен на зловещите клоуни, се превърна в масова истерия.

Само преди дни пък австралийската полиция задържа 15-годишен младеж с маска. Той стана първият, получил криминално обвинение за това, че плашел съгражданите си.

Модата не заобиколи и Великобритания. В района на Лондон и предградията му блюстителите на реда са регистрирали през последния уикенд 14 инцидента, когато минувачи са били изплашени до смърт от дегизирани лица. Човек, преоблечен като клоун и държащ нож, проследил четири деца до училището в английския град Честър ле Стрийт в графство Дърам, бе съобщено в полицейските хроники.

На 11 октомври и във Великобритания бе арестуван 18-годишен тийнейджър, защото се нахвърлял с писъци върху децата от училище в Уелс. Той бе глобен с 90 британски лири. В крайна сметка в сряда в. “Дейли мейл” съобщи, че манията с клоуните е придобила нови измерения, след като стана ясно, че

при нападение

момче на 17 г. е

било ранено

тежко в главата

В интернет пък се появиха съобщения от името на клоуните убийци, че след училищата идва ред за нападения и над болниците. Това накара болничните заведения на Острова да засилят охраната.

Горещата телефонна линия “Чайлдлайн” съобщи в петък, че само за седмица са получени 120 обаждания от деца, които са заявили, че са били плашени от зловещи клоуни. 14-годишно разказало как след такова нападение малкото му братче не спряло да плаче. Друго дете, на 12-години, споделило, че е видяло мъж с маска и нож да се разхожда из квартала му. В Плимут 10-годишно момче било преследвано от клоун с чук, а в Уоркингтън 11-годишно момиченце – от клоун с брадва.

Британската полиция дори започна да организира патрули пред някои училища и накара магазините за маскарадни облекла да престанат да предлагат клоунски маски.

“Действията на тези хора може да предизвикат паника и смут сред гражданите, което води до нарушаване на обществения ред. Нарушителите ще бъдат арестувани и ще им бъде съставено криминално досие”, се казва в изявление на силите на реда.

Те предупредиха и за зараждането на противоположната опасност, след като уплашени хора започнаха да се организират и да преследват клоуните.

Клипче в ютюб показа как разгневена тълпа в Австралия бие младеж в клоунски костюм. В кампусите на някои американски университети започнаха да организират “лов на клоуни”.

Появиха се и първите протестни акции на професионални организации на актьори, които се обличат по този начин, за да забавляват децата на партита и празници. Те твърдят, че препитането им е поставено в риск.

Особено гневни са благотворителни организации, които използват клоуни, за да развличат тежко болни деца в здравните заведения. От организацията “Червен нос” разпространиха чрез Си Ен Ен петиция, в която казват:

“Това не са

клоуни, а

измамници”

Те настояват за незабавни арести на самозванците, молят също и родителите да обяснят на децата си разликата между онези, които искат да създават радост в света, и онези, които се забавляват със страховете на другите. “Моля, спрете”, зоват от организацията.

Докъде ще стигне манията, никой не се наема да прогнозира. Полицията обаче отсега е в треска заради приближаването на Хелоуин. В много градове във Франция кметовете вече наложиха табу върху клоунските костюми за празника на Вси светии.

10-те най-страшни палячовци

Никак не е случайно, че клоуните предизвикват ужас. Под маската не може да бъде разпозната душата на човека, твърдят психолози. Затова пък могат да се скрият всякакви черни помисли и действия – серийни убийства, грабежи, терористични актове или просто желание да накараш някого “да умре от страх”. Изследвания, правени през различни години, показват, че много малко хора всъщност харесват клоуни и им се радват. Повечето изпитват страх от изкуствените им усмивки.

Киното отдавна е забелязало тази особеност на персонажа. Британският в. “Мирър” състави свой списък на най-страшните клоуни, населили големия екран през годините.

Светът все още не е виждал клоун, по-страшен от Пениуайз от екранизирания роман “То” на Стивън Кинг. Демоничното същество от каналите говори сладко на дечицата, преди да ги повлече към дълбините. Всичко около него е застрашително – от острите му зъби до злокобния му глас. “Да предизвикаш ужас в жертвата си, е все едно да си посолиш яденето”, казва Пениуайз.

“Килджой” е необичаен с това, че е един от малкото филми на ужасите с чернокожи герои. В него самотен младеж на име Майкъл е унизен и пребит от страховита банда в Бруклин. За да си отмъсти, той прави черна магия над кукла на клоун, наречена Килджой. Година след като е убит от бандата, Майкъл, превърнал се в страховит дух, започва да избива членовете на бандата един по един.

Във филма “Клоунът” любящ баща намира клоунски костюм за партито за рождения ден на сина си. Облича го и започва да занимава децата безплатно. И тогава той осъзнава, че това изобщо не е костюм, че той не може да го свали и вече е напълно обсебен от демон от стари времена. След това, естествено, започва да се лее кръв.

“В навечерието на Хелоуин” е история за видеодискета без надпис, която Сара решава да изгледа. В нея са разказани три истории, като във всяка е замесен клоунът Арт. Той насилва и кълца жертвите, докато се смее маниакално. Накрая и самата Сара попада в пипалата му, както и децата ѝ, които Арт е убил.

Още първият епизод на “Зловеща семейна история” бие рекорда по гледаемост. В тв сериала се разказва за едно от последните “шоута на изроди” в САЩ. Клоунът Туисти, убиец по природа, е сред най-противните същества на екрана.

Когато комета се разбива край малко градчи, група тийнейджъри започват да разследват и попадат на “Клоуните убийци от отвъдното”, които всъщност са смъртоносни извънземни. Никой не вярва на младежите и позволява на зловещите същества да устроят кървава баня.

Във филма “Конците” клоунът е убит, докато забавлява група жестоки и неблагодарни дечица. Докато те го преследват, той пада и нож се забива в окото му. А когато възкръсва, се постарава нито едно дете от партито да не остане живо.

“Легендата за клоуна Уаско” започва от артпроект на двойка от Калифорния, центриран върху портрети на самотния клоун с рана на главата. Роднините Тейлър и Байрон решават да се облекат като клоуна и пускат снимките в интернет. Това, което започва като забава, се превръща в кошмар, когато истинският Уаско се връща в градчето, за да избие жителите му.

Клоун, наречен господин Джънгълс, е хвърлен в затвора за убийства, които не е извършил.Зад решетките той е подложен на мъчения и умира в адски мъки. След това обаче се връща от небитието и започва да избива виновните за злощастната си съдба, а любимото му оръжие са секирите.

В “Забавление” се разказва за истински зловещ клоун психопат, който иска да убие три жени, защото са се подигравали с него, когато е бил дете. Но неговата цел не е само тяхното физическо елиминиране, а и да почувстват възможно най-много болка, преди да умрат.

168 часа