oscar_wilde_saronyНа днешния ден преди 162 години е роден големият ирландския и британският драматург, писател и поет Оскар Уайлд. Един от най-успешните драматурзи на късновикторианска Англия, както и една от най-големите знаменитости на своето време, негова емблема. Творец с брилянтно перо и хапливо чувство за хумор.

За тази знаменита дата, рожденият ден на автора на „Портретът на Дориан Грей“ си спомня с много романтика Десислава Найденова-Вичева от сайта “момичетата от града”. Ето какво е написала тя под надслов: “Оскар Уайлд за жените, красотата и любовта”.

Няма да е преувеличено, ако кажа, че съм влюбена в Оскар Уайлд и в неговото словесно изкуство, въплъщаващо абсолютна гениалност. Текстовете му са истински шедьоври, всяка дума в тях си е на мястото (затова е несравнимо четенето в оригинал), а виртуозното му ораторско майсторство се проявява най-пълно в диалозите. Уайлд е автор на романа “Портретът на Дориан Грей”, на пиеси, разкази, есета, приказки, поезия. Чете лекции в САЩ, Канада и Англия върху съвременното изкуство, модата и интериорния дизайн. Също така е и редактор на списание (чието име променя от The Lady’s World на The Woman’s World), на страниците на което поставя акцент върху теми като култура, политика, мода, изкуства, родителство. Самият той извършва истинска революция в модата, създавайки и следвайки неподражаемия си екстравагантен денди стил.

Заради това, че е “непоносимо” ексцентричен и различен, или по-точно поради факта, че не го крие (публично афишира хомосексуална връзка), е отхвърлен от английското висше общество, чиито порядки той неумолимо изобличава в творчеството си. Дори е осъден на двугодишен каторжен труд, след което заминава за Париж, където живее под чуждо име. Умира там в самота, забрава и крайна бедност на 46-годишна възраст – често срещана развръзка като част от пътя на изпреварилите времето си личности.

Цитати на Оскар Уайлд циркулират постоянно във виртуалното пространство: “Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш.”, “Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно за него.”, “Животът не е сложен. Ние сме сложните. Животът е прост и простите неща са правилните.” Днес, 162 години след рождението му, аз обаче подбрах за вас няколко негови мисли за жените, красотата и любовта. Добре дошли в света на Оскар Уайлд!

***

Жените са създадени, за да бъдат обичани, не за да бъдат разбирани.” (из “Сфинкс без загадка”)

“Ако една жена не може да направи грешките си чаровни, тя не е никаква жена.” (из “Престъплението на лорд Артър Савил”)

“Предпочитам жените с минало. Винаги е дяволски интересно да разговаряш с тях.” (из “Ветрилото на лейди Уиндърмиър”)

***

Красотата е форма на Гениалност – дори е по-висша от нея, защото не се нуждае от обяснения.” (из “Портретът на Дориан Грей”)

“Красотата има толкова значения, колкото са човешките настроения. Тя е символът на символите. Красотата разкрива всичко, защото не изразява нищо. Когато се представя пред нас, тя ни показва целия свят в огнени багри.” (из “Критикът като художник”)

“Хората, които намират грозен смисъл в красивите неща, са покварени, без да са обаятелни. Това е недостатък. Хората, които намират красив смисъл в красивите неща, са културни хора. За тях има надежда. Избраниците са онези, за които красивите неща означават само Красота.” (из “Портретът на Дориан Грей”)

***

“Какво глупаво нещо е любовта! Не е и наполовина полезна колкото логиката, защото нищо не доказва, винаги говори неща, които няма да се случат, и те кара да повярваш в неща, които не са истина.” (из “Славеят и розата”)

“Когато си влюбен, започваш с това да се самозаблуждаваш. А свършваш с това да заблуждаваш другите. Това светът нарича романтична любов.” (из “Жена без значение”)

“Всяко място, което обичаш, е за теб целият свят… но любовта вече не е на мода, поетите я убиха. Писаха толкова много за нея, че никой не им повярва, и това не ме изненадва. Истинската любов е страдание, и то мълчаливо.” (из “Забележителната ракета”)

“Има романтични спомени, има и желание за романтична любов – това е всичко. Най-пламенните ни моменти на екстаз са само сенки на нещо, което сме изпитали другаде или което жадуваме някой ден да изпитаме.” (в разговор)

“Пазете любовта в сърцето си. Без нея животът е като неогряна от слънцето градина, когато цветята са мъртви. Съзнанието, че обичаш и те обичат, придава на живота топлота и богатство както нищо друго.” (в разговор)

“Да се влюбиш в себе си е началото на една доживотна любов.” (из “Фрази и мисли за използване от младежта”)