home-uisup0-t8guv_jИзпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и Дани Уайлър, член на Настоятелството на Кралската опера в Лондон, обсъдиха възможността Кралският балет на Ковънт Гардън да гостува на сцената на зала 1 на НДК.

Дани Уайлдър бе в България по покана на световноизвестния цигулар Васко Василев за концерта в зала 1 на НДК, с който приключи националното му турне. По време на коктейла след концерта, на който приятели почетоха рождения ден на Васко Василев, Мирослав Боршош и Дани Уайлър проведоха разговор в присъствието на Васко Василев, на който обсъдиха възможностите за сътрудничество между знаковите културни институции за двете европейски столици – Кралската опера и балет за Лондон и Националния дворец на културата за София. Боршош и Уайлър се обединиха около идеята догодина Кралският балет да зарадва своите софийски почитатели с някое от популярните си представления на живо. Ковънт Гардън е световноизвестна музикална, оперна и балетна сцена, създадена през 18 в. в английската столица.

Тя е дом на Кралската опера, Кралския балет и Оркестъра на Кралската опера. Първият балет е представен на сцената на Ковънт Гардън през далечната 1734 г., а в момента Кралският балет е една от най-изтъкнатите балетни трупи на 21 век, пише www.24chasa.bg