Четири български града – София, Пловдив, Велико Търново и Карлово казва „НЕ на трафика на хора“ заедно с 250 града по целия свят днес.
За трета поредна година столицата се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата“, организирана от международната неправителствена организация А21.

На 15 октомври десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично разстояние в своя град в подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора.

Походът в София стартира в 11:30 на Моста на влюбените над бул. “България”, до Националния дворец на културата. Оттам участниците ще извървят разстоянието до Народен театър „Иван Вазов“.

Тази година с Похода ще бъде отбелязана и първата годишнина от старта на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора, която стартира през 2015 г. именно с тогавашното издание на глобалната инициатива.

Походът за свободата е изключително важен за България, защото, за съжаление, страната остава начело на негативните класации и продължава да дели първото място с Румъния по брой трафикирани жертви от ЕС, каза Кира Гордън, изпълнителен директор на фондация А21 за България.

Общият брой на жертвите – българи няма как да се установи с точност поради скрития характер на престъплението. В последните години са идентифицирани между 500 и 600 жертви на година, което ни говори че в действителност хиляди българи продължават да бъдат поробвани и експлоатирани в Европа.

250 са градовете, които се очаква тази година да се включат в Поход за свободата. Глобалният му старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Между тях походи ще се случат в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк, както и в Аржентина, Бразилия и дори в Гана, Нигерия и Филипините.

Още три български града тази година ще участват в Поход за свободата. Това са Пловдив, Велико Търново и Карлово, където събитието се организира от местните комисии за борба с трафика на хора и активното участие на местните училища, университети, доброволци от Български червен кръст и граждани, които искат да заявят своята позиция срещу съвременното робство.

По данни на ООН трафикът на хора остава най-бързо растящото престъпление в света, с милиони жертви глобално. В Европа най-разпространеният вид трафик е с цел сексуална експлоатация – по данни на Европейската комисия около 75% от всички идентифицирани жертви.

Притеснителен е обаче и фактът, че в последните години се наблюдава нарастване на броя на жертвите, въвлечени в трудова експлоатация.

Българите са измежду особено уязвимите към този тип трафик хора поради затруднената социално-икономическа ситуация в страната, липсата на възможности за работа в по-малките населени места, сегрегацията на цели общности, високите нива на отпадане от училище и др.

От миналата година в България оперира и първата Национална телефонна линия за борба с трафика с номер 0800 20 100. Тя е денонощна и безплатна за обаждане от целия Европейски съюз. Линията може да бъде използвана от всички български граждани, които са жертва на трафик, имат съмнения, че те или техни близки са в риск, желаят да проверят работна позиция в чужбина или просто да се информират за проблема.