Сега четете
Спешна помощ. Уроци по краснопис или съвременна система ще сложи края на забавянето на линейките?

Спешна помощ. Уроци по краснопис или съвременна система ще сложи края на забавянето на линейките?

lineijka-60377
Бърза ли е „Бърза помощ“ в София, когато заради закъсняла линейка има дори един починал. Исканията на лекарите за по-добри условия със сигурност са основателни, но десетократно по-основателни са исканията на хората за добра и бърза услуга. Парите за „Бърза помощ“ идват от нас чрез данъците, които плащаме и здравните осигуровки, които всеки месец отделяме от доходите си. След като човек почина в квартал „Изток“ заради линейка, която се бави близо час, вчера друг случай за бавна „бърза“ помощ стигна до нас. Трябва да припомним, че един инсулт се лекува възможно най-успешно и ефективно, само ако пациентът е получил специализирана помощ в рамките на първите два часа. След това шансовете за пълно възстановяване рязко намаляват. Това е т.нар. „златен стандарт“ в лечението на този бич на нашето време и той естествено зависи от „Бърза помощ“.

В центъра на „Бърза помощ“ тази сутрин беше репортер на БНТ за да разговаря с д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП. По повод случая с починалия пациент, д-р Гелев коментира, че поради грешка на диспечерката, която приема обажданията, се е стигнало до забавянето на линейката. Служителката на „Бърза помощ“ е освободена от работа.

Първоначалната теза на здравния министър Петър Москов, беше, че вината за грешния адрес не е на служителите от „Спешна помощ“, а на хората, повикали линейката. По-късно зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, коментира, че след като били изслушани всички звукови файлове от записите по повикването на конкретния адрес, се разбрало, че грешката е в приемането на адреса, а не в подаването на адреса.

Зрителка на БНТ сигнализира „Денят започва“, че е чакала час и 45 минути линейка, която да помогне на нейния припаднал баща. Д-р Гелев заяви, че не е запознат със случая, но ще го провери. Той увери, че от „Бърза помощ“ правят всичко възможно да бъде обезпечена с кадри спешната помощ. „Дефицитът на кадри не е само в „Бърза помощ“. Той е и в болниците, той е и в цялото здравеопазване“.

Вижте и

БНТ, „Денят започва“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре