262301-BenzinПочти всеки ден големите вериги бензиностанции са се договоряли за цените, на които да продават горивото.

Това показват още резултатите от анализа на КЗК, с който беше констатирано, че има картел на пазара с горивата у нас. Картелното споразумение е започнало още преди 2012 г. и продължава до днес.

„Цялата тази схема не може да продължава толкова много години без подкрепата на най-високо политическо и държавно ниво”, заяви в „Здравей, България” експертът и бивш посланик в Москва Илиян Василев.

„Различното този път е конкретиката от страна на КЗК и по-точно това, че те имат неопровержими доказателства, че всеки ден са се договаряли. Това предполага, че някои от компаниите, които евентуално са се договаряли, е предоставила информация за това, тъй като КЗК няма функциите да влиза и да изземва документация”, обясни Василев.

„Самото разследване за картел е малко подвеждащо, защото истинското разкриване на проблема не е само в търсенето на картел като такъв, а в разкриването на доминантното положение на рафинерията и аргументите за това”, коментира експертът.

Това е второто производство, по което работи КЗК. Вариантите са два – или внасяш гориво, но там има големи трудности с акцизните складове, или купуваш от рафинерията, каза Илиян Василев. Той е категоричен, че схемата с акцизните складове, т.е. масово те да се държат от една компания, не може да продължава години наред без държавна подкрепа. Василев припомни, че покойният вече Ваньо Танов е казал, че „Лукойл” продава суровия петрол в България на цена от 5-10 долара по-високо, отколкото е на входа. Въпросът е пред данъчните как се заприходява цената, добави Василев. В акцизните складове държавата е длъжна да направи така, че да има система за ценообразуване, която да е една за всички. Сега ако сте клиент на „Лукойл Нефтохим”, цената е една, ако не сте, е друга, заяви Василев. По думите на бившия ни посланик в Русия дори и при максимална глоба, ако въобще бъде повдигнато обвинение, рафинерията бързо би наваксала загубата.

Нова телевизия, „Здравей, България“