Сега четете
80 години на „Бистришката четворка“ отбелязва БНР

80 години на „Бистришката четворка“ отбелязва БНР

bnrОсем десетилетия от създаването на „Бистришката четворка“ – първия оркестър за фолклорна музика у нас, основан през 1936 г., се навършват тази година. Групата е в основата на създаването на сегашния Оркестър за народна музика на Българското национално радио. Затова и в първия си концерт за сезона – днес от 19 ч. в Първо студио на БНР, виртуозите на диригента Димитър Христов ще отбележат юбилея. Изложба от 10 пана във фоайето пред студиото разказва историята на формацията. Деян Матеин (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински

(гайда) и Стоян Стоилов (кавал) дълги години изпълняват български народни песни и танци пред родна и чуждестранна публика. Всички са от село Бистрица. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР – на 12 април 1936 г., както става известно от книгата „Бистришката четворка“ на Тодор Ковачки. Година по-късно Цвятко Благоев сменя кавалджията и променя облика на групата. Всички музиканти от формацията имат изключителни заслуги за развитието на българския фолклор.

Деян Матеин, заедно с Филип Кутев и Иван Кавалджиев, е сред основателите на ДАНПТ. Четворката работи с хоровата капела „Светослав Обретенов“, с трупата на НТ „Иван Вазов“. Съвместно с първия наш хореограф Борис Цонев, ръководител на първия танцов ансамбъл „Българска китка“, изнасят концерти в страната и чужбина. Участват и в балета „Под нашето небе“ по музика на Христо Манолов.

Четиримата музиканти оставят в наследство на съселяните си от Бистрица и фолклорен състав към читалището „Свети Цар Борис I 1909 г.“. Самодейци от ансамбъл „Бистрица“ подготвят изложбата Здравка Джорева-Пенева, Анелия Овнарска-Милушева, инж. Александра Сайкова-Борисова и Боян Малинов, научи ДУМА от Светла Стойкова, пиар експерт.

Вижте и

Дата: 13.10.2016 00:01
Източник: Дума – стр. 18

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре