Сега четете
Вотът зад граница: Повече избиратели, по-малко секции

Вотът зад граница: Повече избиратели, по-малко секции

cikБроят на заявилите желание за гласуване е по-голям от броя на изборните секции, които се откриват в определени държави, в които има концентрирани повече български граждани. Сред
тях са
Германия, Великобритания и Турция. Как ще бъде разрешен този проблем предвид факта, че има ограничения до 35 изборни секции, които  да бъдат обявени в различните държави?

Заявленията за гласуване, подадени от българи зад граница към момента са над 30 000, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Bulgaria ON AIR.
По отношение на казуса във Великобритания, където броят на заявилите изисква да бъдат открити повече от 50 секции, но това не може да се случи, тъй като по закон ще бъдат открити 35, Томов каза, че днес ЦИК вероятно ще обсъди въпроса. Той подчерта, че не може да коментира обсъждани варианти, защото като говорител трябва да представя неща, които са обсъждани.

„Не е предвиден никакъв механизъм, по който да подбираме секции, когато на повече от 35 места са изпълнени критериите на ал. 3 на чл. 14, тоест подадени са над 60 заявления“, обясни той.
Очаквайте видео с целия разговор!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре