matrak
Обявяват бомбастична цена от 2800 лв. за спални комплекти, свалят я на 1300, а трябва да се платят 1750 лв.

Прокуратурата проверява сигнали за измами на възрастни хора в областите Видин, Монтана и Враца, подмамени да си купят „лечебни“ спални комплекти на „промоция“. Вместо чудодейно действие за здрав сън и изцеление на болежките им матракът, завивката и възглавницата предизвикали алергична реакция при някои от хората, оплакват се потърпевши.

Схемата на продавачите е да се свържат с кмета или активисти на пенсионерски клуб, за да организират здравна беседа, безплатно мерене на кръвно и кръвна захар. На сбирката се появявали млади симпатични момчета и момичета, които правят сладкодумна презентация на продуктите. Те омайват присъстващите с бомбастични отстъпки, като уж им свалят цената от 2800 на 1300 лв. За желаещите да се сдобият с чудодейните спални артикули дори била разиграна томбола. В зависимост от изтегленото билетче цената била намалявана с по 100, 200 и 300 лв.

Някои от хората се подлъгали и подписали договор за покупка срещу банков кредит за срок от 2 г. Свидетели твърдят, че договорите за покупката били оформени и дадени им за подпис много бързо и те не могли да прочетат дребния шрифт. Едва след това разбирали, че са подписали и договори за бърз кредит и реално трябвало да платят 1750 вместо 1300 лв.

Някои от купувачите обаче после се усетили, реагирали веднага и успели да разтрогнат договорите, защото още не бил изтекъл срокът за одобрение на кредитите. В полицията във Видин са образувани 3 преписки по жалби на потърпевши от близкия град Дунавци, съобщи говорителят на окръжната прокуратура Владислав Вла-шев. Има пострадали и в Оряхово. В Комисията за защита на потребителите в Монтана също е заведена колективна жалба.

Дата: 12.10.2016 00:41
Източник: Клуб 100 – стр. 1; 2