Екип на на френския телевизионен канал RMC Decouverte е започнал заснемането на сериал за живота и дейността на Пиер Гай и за опазването на застрашени животни по света. Една от сериите се снима в България с личното участие на французина, който пристигна тук, донасяйки със себе си два белоглави лешояда за пускане в района на Кресненския пролом, отгледани в неговия уникален “Биопарк Де Доуе”. Птиците ще бъдат аклиматизирани и после пуснати в пролома.

11 малки на белоглав лешояд – един от редките видове в Европа бяха излюпени в дивата природа в Стара Планина и Пирин -Кресненския пролом. Успехът е е плод на дългогодишни усилия на екипите на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ), Зелени Балкани и Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП), които работят вече над 15 години за възстановяването на вида в Стара планина и Пирин.

Малките лешоядчета получиха кръстници от 8 европейски страни, а посланиците на 4 държави – почетни грамоти. Един от кръстниците е Пиер Гай. В Информационния център на село Ракитна, Надя Вангелова от сдружението “Фонд за дивата флора и фауна” /ФДФФ/ връчи на щедрия природозащитник сертификат за благодарност.

Подкрепата за връщането на белоглавия лешояд в България датира от 2002 година. Досега “Биопарк Де Доуе” е отгледал и дарил на проектите за възстановяване на популациите в Котленска планина и Кресненския пролом 12 птици.

В серията милионите френските зрители на телевизия RMC Decouverte ще наблюдават как Пиер Гай пуска лешояд в Кресненския пролом, как участва в товарене на умряло животно от местна ферма и разтоварването му на площадката за лешояди край симитлийското село Ракитна, как компенсира фермери от село Игралище, загубили овцете си вследствие на атака от вълк. Пред камерите французинът става също кръстник на първото новоизлюпено и излетяло лешоядче в Кресненския пролом след 70 години отсъствие на вида там.

Пиер Гай е второ поколение собственик и управител на “Биопарк Де Доуе”. Той наследява уникалния френски зоопарк през 1972 от баща си, разширява го и доразвива с обогатяване на колекцията, както и като щедър дарител на многобройни природозащитни проекти по Света. Последното бива мотивирано от специализация на Пиер през 1978 в Зоопарка на Джеръл Даръл. Той създава втори зоопарк Саблес, разположен на Атлантическото крайбрежие, който е посетен от 160 хил. човека през 2015г. Пиер Гай е дарител, чрез фондацията си, на над 30 проекти за опазване на застрашени видове и екосистеми по цялата планета. Той е член на бордовете на множество престижни европейски асоциации и фондации. Като личност Пиер е един добър, позитивен, енергичен и весел мъж, със завидни лидерски качества, съпруг, баща и дядо в голямото си семейство от почти 20 члена.