original-debelyanov-01

В СБЖ представят програма на събития, посветени на юбилея на именития поет
100-годишнината от гибелта на именития поет Димчо Дебелянов отбелязваме през 2016 г., в рамките на честванията за Първата световна война. Подпоручик Дебелянов е деен участник във военните действия и пада убит на 2 октомври 1916 г. Световноизвестният и обичан поет е патрон на софийското читалище “Димчо Дебелянов-1960” в ж.к. “Яворов”, научи ДУМА от Миглена Китанова, организатор-дейности към НЧ “Д. Дебелянов-1960”.

Във връзка с това ръководството и възпитаниците на читалището подеха инициатива да отбележат юбилея, като организират тематични събития. Целта е да се обогати културната памет на столицата и нейните граждани чрез активното им участие в събитията. Съорганизатор на проявите по повод 100 години от гибелта на Дебелянов е централното ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) под ръководството и с голямата подкрепа на ген.-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Партньор по случай юбилея е ръководството на Военната академия “Г.С. Раковски”. Съорганизатори са СБЖ,

Съюзът на сержантите и офицерите от запаса и резерва, Отечественият съюз, Националната асоциация “Сигурност”, сп. “Черно и бяло”, Съюзът на народните читалища, Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори, Националната библиотека “Св. св. “Кирил и Методий”, Дирекцията на музеите в Копривщица, община Копривщица, Съюзът на българските писатели, културни институции. Сред събитията е и уникална изложба от архивни материали и фотографии, свързани с Димчо Дебелянов.

Пресконференция, на която ще бъдат представени инициативите, ще се състои днес от 11 ч. в залата на третия етаж на СБЖ, ул. “Граф Игнатиев” 4. А на 11 октомври от 17.30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб започва тържествен концерт, посветен на поета. В програмата – изпълнения на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, мултимедийна презентация за житейския път и творбите на Дебелянов и др. Ще бъдат връчени награди и плакети по повод юбилея от председателя на НЧ “Димчо Дебелянов-1960”.

Дата: 10.10.2016 00:01
Източник: Дума – стр. 19