В Китай решиха да отменят държавния контрол върху цената на солта, който е в сила от около 2000 години.
През април Държавният съвет на Китай обнародва „Проект за структурни реформи в солната промишленост на страната”, в който се казва, че има нужда от реформиране на отрасъла, усъвършенстване на системата на съществуващия в сектора монопол, даване възможност на производителите на сол самостоятелно да излизат на пазара и установяване на критерии за търговия на едро.
В тази връзка от 1 януари 2017 година производствените цени, цените на едро и на дребно ще се определят свободно, съобщи РИА Новости, цитирана от  и БГНЕС.

Правителството ще продължи да издава лицензи за производителните на сол, но те ще могат вече сами да определят цените, обемите на производство и да избират търговски канали за пласмент на продукцията си. В момента производителите на сол трябва да я продават на държавни търговски вериги и са контролирани за обема на производството. Освен това търговците на едро сега могат да продават солта само в определен район.

Според новата схема правителството ще позволи и навлизането на чуждестранен капитал в сега действащите компании за сол. Днес в Китай има около 300 предприятия, които се занимават с производство на сол, както и над 4000 дистрибутори.