Кое е първото приказно място, за което се сещате в България? Замъкът в Равадиново? А знаете ли, че освен него в родината ни има и други приказни места и то такива, съхранили уникални за родината ни обичаи и традиции? Едно от тези места лежи в самото сърце на Розовата долина. Неговото име е Етнографски комплекс „Дамасцена“…

Непосредствено преди влизане в село Скобелево, на 4 км северно от главния път София-Бургас и на 10 км от Павел баня, се намира приказен Етнографски комплекс. galeria_214Той е собственост на една от водещите български компании за производство на розово масло – „Дамасцена“. Комплексът смайва с вълшебната си розова градина, красив зелен парк, изящни беседки, цветни алеи, езеро с лебеди и богата етнографска сбирка от предмети от бита.

Една от най-интересните забележителности е старинна дестилерия, наречена „гюлапана“. Тя е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 години. galeria_168Благодарение на нея гостите на комплекса могат целогодишно да се запознаят с процеса на розоварене в духа на старата традиция. Близо до нея се намира съвременна работеща дестилерия и позволява директно да се наблюдава процеса на розоварене в сезона.

Гостите на комплекса могат да опитат розово сладко, розов мед и гюлова ракия. Наред с това мястото открива пленителни гледки към Стара планина и Средна гора.


damascena.net