4800m
Българският филм „Слава“ ще открие тазгодишната КИНОМАНИЯ 2016 на 17 ноември 2016 в зала 1 на НДК. Билетите за откриването вече са в продажба на касите на НДК и в мрежите на Тикетпортал. Цените за „Слава“ са от 8 (осем) лв., 6 (шест) лв. с намаление за ученици, студенти и пенсионери. „Слава“ е дело на успешния режисьорски тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създали отличения с куп награди „Урок“.

Филмът е основан на действителни събития и разказва за кантонер, който намира разпилени на ЖП релсите милиони левове, които предава на полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който… не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му. В главните роли участват: Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова.

Продукцията спечели 5 награди от „Златна роза“ – Специалната награда на град Варна, за сценарий и операторско майсторство (поделена), на СБФД и на акредитираните журналисти, 2 награди от Задар – Голямата награда и Награда за най-добър актьор на Стефан Денолюбов, както и Диплом на Федерацията на кинообществата от фестивала в Локарно. КИНОМАНИЯ ще започне на 17 ноември и ще продължи до 1 декември