Спряха най-големия унгарски всекидневник

Най-големият и може би най-известен унгарски всекидневник „Непсабадшаг“ спря да излиза. Журналистите и опозицията хвърлят отговорността за това на натиска на правителството, съобщава Би Би Си. Според журналистите това е „преврат“- те са получили известие, че вестникът спира да излиза, когато се опитали да влязат в сградата в събота. Тогава получили и предизвестията си.

Вестникът не пестеше критиките си към правителството. Той водеше и кампания против референдума на Орбан, който се провали. Според собствениците всекидневникът спира да излиза заради спадналите продажби и лошите икономически показатели. От правителството няма коментар.

Кабинетът на Орбан често е бил обвиняван, че използва обществените медии като рупори на официалната политика. Известно количество частни медии също бяха купени от привърженици на управляващите, казват критиците на правителствената политика.

Как реагираха другите медии в Унгария?

Правителственият „Модяр идок“ като ехо повтори официалната позиция, че става дума за икономически причини и че „ще бъде намеса, като коментират решенията на медийния собственик“. Проправителственият новинарски сайт „Ориго“ нарича затварянето на вестника „неизбежно“, отново зарази лошите финансови показатели.

Левият „Непсаба“ твърди, че закриването на „Непсабадшаг“ е „сериозна атака върху свободата на пресата и демокрацията“.

Ето и коментар от разследващия журналист Пал Даниел Рени в независимия новинарския сайт 444.hu:  „Няма съмнение, че „Непсабадшаг“ е жертва на политическите маневри“.

rip-e1475919652976

„Черен“ ден

Непсабадшаг“ е водещ левоцентристки всекидневник. Независим е, но клони по-скоро към по-леви позиции, припомня Би Би Си. Спира да излиза и печатната, и онлайн версията му.
Това действие беше определено като „преврат“ в съобщение на фейсбук страницата на вестника. Закриването идва дни, след сериозни разкрития на медията за корупция сред висши правителствени кадри.

Много от опозиционните партии, както и правозащитни организации,  хвърлиха вината за спирането върху премиера и коментираха, че така Орбан иска да подтисне свободната преса в Унгария и да постигне пълен контрол над медиите.
Собственикът Mediaworks, който купи вестникът през 2014 г., обаче съобщи, че тиражът му е паднал със 74% през последните 10 години. С това той обоснова решението за закриването на вестника. От ФИДЕС, партията на премиера Виктор Орбан определиха спирането на всекидневника като „разумно бизнес решение“.

Вижте и

image-vam-synacor-com-edgesuite-net

Затварянето на вестника разбуни обществото. Снощи около 2000 души протестираха пред парламента, съобщи „Euronews“.

 

 


Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре