img_272820Областна дирекция на МВР – Варна стартира информационна си кампания, която има за цел ограничаване на телефонните измами и запознаване на населението с възможните рискове. Инициативата се реализира с изключителното съдействие на община Варна и с подкрепата на общините от областта.

Кампанията започна със среща на възрастни граждани от район „Одесос” с началника на Първо РУ на МВР, главен инспектор Атанас Михов и заместник кмета на жилищния район, Атанас Христов. На нея присъства и началника на отдел „Охранителна полиция”, комисар Никола Панчев и шефът на група „Противодействие на престъпления против собствеността” на отдел „Криманална полиция”, старши инспектор Живко Костадинов.

На възрастните хора бе обяснено какви са основните използвани сценарии и начините на действие на измамниците, като гражданите получиха съвети как най-ефективно да реагират в ситуация на телефонна измама. Главен инспектор Михов подробно разказа за най-характерните случаи от последните месеци, при които със значителни суми са измамени възрастни хора от Варна.

Той наблегна на това, че полицейските служители няма да поискат пари по телефона и още по-малко ще поискат някой да ги хвърли през терасата. Беше категорично заявено, че всяко длъжностно лице има своите отличителни белези, служебни знаци и карти, по които може да бъде разпознато и разговор по телефона не може да бъде причина за предоставяне на пари на непознат. На всички присъстващи бяха раздадени брошури, описващи основните рискове, сценарии на измами по телефона и основни съвети към гражданите, както и стикери, които могат да се залепят върху телефона у дома или в близост до него, които да напомнят при всяко позвъняване, че има опасност от измама. В информационната кампания е включена и още една целева група – учениците на Варна. Със съдействието на РИО полицейските служители започнаха своите посещения в учебните заведения в областта. Тяхната задача е децата да се запознаят със съществуващите рискове, да им се дадат кратки насоки и съвети за действие.

В изготвените брошури е обяснено, че при телефонните измами извършителите използват състоянието на афект, тревогата и залагат на това, че реакцията на ответната страна няма да бъде адекватна. Често хората, които стават техни жертви, не успяват да вникнат в случващото им се, заради емоционалната си реакция. Най-често използваните сценарии за заблуда са спешна нужда от операция или лечение, заради преживяно пътно-транспортно произшествие, потърпевш от пожар или токов удар, заболяване или тежък вирус (ебола). Другият сценарий е с мним куриер, носещ пратка от чужбина, или важни документи, които трябва да се освободят срещу заплащане, а при друг – полицейски служители организират операция срещу измамници и потърпевшите са призовани да дадат сума пари, за да бъдат заловени извършителите.

Последният вариант на измамниците е с представител на Европейската комисия, който убеждава възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си в размер, равен на сумата пари, с която разполагат у дома си. В брошурите се дават важни съвети към гражданите как да прекъснат телефонната измама. Единият от тях е при получаване на телефонно обаждане, телефонът незабавно трябва да се затвори и да не се правят опити за набиране веднага, защото е възможно линията все още да е заета от измамниците.

„Прекъснете връзката, изключете телефона от розетката. Не се доверявайте на лица от телефонни позвънявания, не трябва да назовавате имена и лични данни, да не давате адрес или телефонен номер на мобилен телефон, да не споменавате децата или други близки пред непознати или дори привидно познати гласове в телефонната слушалка“, съветват още от полиията.

Първата реакция при попадане в подобна схема е да позвъните на близките си. Пазенето на тайна е често условие, което измамниците поставят пред лековерните си жертви. Това е напълно погрешно и трябва да е сигурен знак, че се касае за измама, се посочва още в текста на брошурата. По телефона не бихте могли да пострадате – ако затворите слушалката или в директния разговор с измамника му кажете, че това е измамна схема, той сам ще затвори. Хубаво е да се обадите след това от телефона на съсед на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.

При всички случаи на телефонна измама трябва незабавно да се търси най -близкото РУ на МВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами. Не се доверявайте лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати или проверени. По-добре затворете телефона и прекъснете разговора, отколкото да слушате лъжовната информация!

Преди да да дадете каквато и да било сума пари, трябва да се свържете задължително с близките си, съветват още от полицията. Инициативата на ОДМВР – Варна продължава с реализирането на срещи и разговори във всички жилищни райони на града, в останалите общини и малките населени места от областта. Целта е да се обхване възможно най-голяма част от местното население.