Сега четете
Интервю с Владимир Каролев

Интервю с Владимир Каролев


Тема:
Ирина или Кристалина – коя от българките е с по-големи шансове за шеф на ООН?

Гост: Владимир Каролев, икономист

Резюме: В България има прекалено много банки за размера на финансовият сектор, заяви в студиото на bTV икономиста Владимир Каролев. Това е процес, който тече в цяла Европа, подчерта той и допълни, че след кризата 2008-2009г. се е наложило банките да увеличат собственият си капитал.

За да изпълнят условията на ЕС за преструктуриране, почти всички гръцки банки трябва да продадат неосновните си активи, поради което факт е, че „Пиреос“ си търси клиент, т.е. кой да купи тяхната банка тук, заяви Каролев. По думите му, това вече се е случило с „Алфабанк“ и тя е продала клоновата си мрежа.

В крайна сметка всичко това е за добро, защото ще се създадат по-големи банки с повече капитал, каза още икономистът. „Булбанк“ погълна „Биохим“ и „Хеброс“ в началото на 21 в. и нищо не се случи – няма опасност за клиентите, категоричен беше Каролев. Просто в един момент клиентите на „Пиреос“ ще разберат, че вече са клиенти на друга банка, която най-вероятно ще е съществуваща българска банка, допълни той. Няма никакъв риск за парите на хората, това прави банковата система по-стабилна, подчерта отново икономистът.

Относно банките, за които БНБ е издало препоръки да увеличат капиталите си, Каролев смята, че те са прекалено малки за да представляват интерес /“с изключение на едната банка, но да не споменаваме имена“/. Все пак, всичко е възможно, допълни той.

Той направи коментар и на новините от последните дни около кандидатурата ни за генерален секретар на ООН.

Ирина или Кристалина? И двете жени са много качествени. Бях много впечатлен от Кристалина Георгиева, която ми беше преподавател. Тя е човек селф мейд – тръгнала е от нищо, но е направила много нещо. Познавам и Ирина Бокова и съм чула същите добри неща, каквито и за Кристалина. В България се говори за баща й, за брат й и прочие. Но това са родители и братя, не е Ирина Бокова. За съжаление, в България обществото е много политически разделено. Срамувам се, че се говорят тези неща в България, посочи икономистът.

Вижте и

Според него с новата кандидатура на Кристалина Георгиева или е станала някаква сделка, в която българската дипломация участва, и ще излезе нещо голямо и хубаво – българска жена, шеф на ООН, или сме направили нещо байганьовско.

„Ако има сделка, това ще е спирането на санкциите над Русия и решаването на конфликта в Близкия Изток, но не знам защо точно България да са избрали за посредник. Ако има такава сделка срещу това Кристалина Георгиева да е генерален секретар на ООН, това е добре. Другото ще е байганьовското“, коментира Каролев.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре