Вероятността кандидатът за президент на ГЕРБ да е сред имената Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов е 99%. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” Цветан Цветанов, зам.-председател на партията и шеф на предизборния й щаб.

Той отказа да назове конкретно име и напомни, че ГЕРБ ще обяви кандидатпрездинтската си двойка официално на 2 октомври.

Цачева е председател на Народното събрание, Фандъкова е кмет на София, Дончев е вицепремиер с ресор еврофондове, а Николов е кмет на Бургас.

Цветанов опроверга тезата, че партията все още не е готова с кандидатурата и ще чака до последния момент. Фотосесията на двойката е готова, плакатите също, обяви шефът на предизборния щаб на ГЕРБ.

„Работим в интерес на гражданите”, ще е мотото на управляващата партия за президентските избори.

Разликата между ГЕРБ и другите партии е, че ние имаме 10-15 достойни кандидати, коментира още Цветанов.

Според него кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски е несериозна, а самият Орешарски винаги е бил зависим.

Може би донякъде се подадохме на натиска през февруари месец за кандидатурата на Ирина Бокова. Приехме приемствеността от кабинета “Орешарски”, но шансът Ирина Бокова да спечели намалява, обясни Цветанов по горещата тема за генерален секретар на ООН. Той не пропусна да похвали и Бокова, и Кристалина Георгиева като жени, направили много за България. Кристалина Георгиева има невероятен шанс и изявена подкрепа от няколко европейски държави, обяви бившият вицепремиер. Той не отговори дали Владимир Путин е обещал на Бойко Борисов да не блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева.

bTV, „Тази сутрин”