Директорът на столичната полиция Младен Маринов заяви, че възрастта на децата, употребяващи наркотици пада, дрогата се продава от ученици в училищата, а полицията вече освен оперативната си работа по задържането на пласиращите се е квалифицирала и в педагог, който влиза в класните стаи, за да разказва колко вредни са наркотиците. Гости в студиото на „Денят започва“ бяха Михаил Околийски, Анина Чилева и актьорът Ивайло Захариев.

„Проблемът е в употребата на всякакви субстанции, включително храна, включително нездравословни избори. Децата, младежите и тинейджърите правят подобни избори, защото нямат достъп до информация, до правилната, поднесената по правилен начин информация“, каза Околийски.

Той смята, че проблемът е в това, че няма здравно образование в училищата.

„Всеки малък човек носи в себе си идеи, разбирания, емоции и чувства и всъщност процесът на знание е свързан не само със самата информация, а и с осъзнаването на твоето отношение към тая информация, осъзнаването на това отношение в група от млади хора става лесно, от груповите норми се променят по един много различен начин и всъщност комуникацията между тях за тези всички въпроси, които ги вълнуват, би могла много лесно да доведе и затова примерно падна употребата на цигари и в България, и в Европа и в света“, каза Чилева.

БНТ, „Денят започва“