Сега четете
Нови тарифи и солени глоби за крадците на ток

Нови тарифи и солени глоби за крадците на ток

Common home utilities
Common home utilities

Въпросът с цената на тока, която плащат тези, които крадат, трябва да намери решението си максимално бързо, защото от това губим всички ние. Не е справедливо и обосновано този, който краде ток да плаща по-малко от този, който е изряден платец.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на превенцията на кражбите на електроенергия и енергийни съоръжения, организирана от „24 часа“.

„Имаме воля, заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране, цената на електроенергията, която ще плащат хората, хванати да крадат ток,

да се повиши на 20 стотинки на киловатчас“, посочи Петкова.

В момента цената, която плащат хванатите да крадат ток, е 6 стотинки на киловатчас. Така своеобразната „глоба“ ще се вдигне над три пъти, допълни министърката и уточни, че това трябва да стане с решение на КЕВР, която трябва да промени правилата за ценообразуване при кражби на ток.

Петкова определи кражбите на електроенергия и енергийни съоръжени като изключително важен проблем, който стои на дневен ред от много години. Тя подчерта, че с общи усилия трябва да се намери пътя за разрешаването му.

Трите електропреносни дружества генерират загуба в милиони левова от кражбата на ток.

За 2015 – 2016 г. до този момент посегателствата към ЕСО са 17 на брой и щетите са в милиони левове”, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова припомни, че кражбата на електрическа енергия е визирана и в Наказателния кодекс и представлява криминално деяние, за което се предвиждат санкции, включително лишаване от свобода.

Във връзка с криминализирането на деянията, свързани с продажба на метали и скрап,

енергийният министър посочи, че може да се мисли и в тази посока и да се намери решение. „Добре е всички ние да инициираме създаването на съвместна работна група под егидата на МЕ, в рамките на която да формираме предложения за законодателни предложения, които да дадат възможност за цялостно решаване на проблема. Такава група ще е много важна и полезна с оглед на това, че в края на годината ще има промяна на Закона за енергетиката във връзка с пълната либерализация на енергийния пазар. Бихме могли да инициираме промени в законодателството, които да дадат резултат максимално бързо”, уверена е Петкова.

58% е разкриваемостта на престъпленията по линия на кражбите на кабели,

Вижте и

незаконните включвания в мрежата за електроразпределение и манипулацията на електромери. Това каза шефът на Криминална полиция главен комисар Илко Илиев на дебата на „24 часа“ за кражбите на ток. 749 кражби на кабели са станали от началото на годината до края на август т.г. За сравнение миналата година са били с 49% повече или 1448. При манипулирането също има спад – 727 при 797 през миналата година. 80% от кражбите на ток се извършват от бивши или настоящи служители на електроразпределителните дружества, каза Илиев. При кражбите на кабели обаче работи т. нар. контингент – хора, осъждани за други кражби, грабежи и хулиганство, посочи комисарят. Много е модерно да се краде масло от трафопостовете, посочи новите тенденции криминалист №1 в държавата.

Тази година наблюдаваме епидемия от софтуерно манипулиране на електромери, обяви мениджърът на „Енерго-Про“ Момчил Андреев.

4,5 млн. лв. по-малко са платили заловените крадци на ток от 2014 г. насам заради по-ниската тарифа за дотаксуване на открадната енергия от редовните цени. Това стана ясно от думите на регионалния мениджър на ЧЕЗ България Карел Карл.

Междувременно на открито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране

ще реши дали да се повиши цената на природния газ от 1 октомври. От регулатора предлагат цената на синьото гориво да се повиши с близо 2 на сто за последното четиримесечие на годината заради промяната на цените на световните пазари. Предложеното увеличение е по-малко от поисканото от „Булгаргаз” поскъпване с 3,27%.

Цената на природния газ е решаваща за цената на парното и топлата вода у нас. Те обаче се променят само ако синьото гориво поевтинява или поскъпва с повече от 5%

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре