fondacia1_31463С минута мълчание започна вечерта в памет на журналиста Димитър Цонев, която се състоя навръх неговия рожден ден, когато трябваше да навърши 57 години. На нея беше оповестено учредяването на фондацията, носеща името на водещия на „Още от деня“ по БНТ за качествена тв журналистика и публицистика.

Водещата Цветанка Ризова съобщи на присъстващите, че наред с многото намерения, които ще бъдат включени в дейността на фондацията, ще има и награда „Димитър Цонев“. Според нея иде реч за сериозна социална журналистика и публицистика.

Идеята за учредяването на фондацията е на Десислава Цонева, до която тя достигнала в деня, когато Димитър Цонев почина. „Реших, че това е единственият начин да продължа живота на баща си, защото отказвам да приема, че го няма вече“ – каза тя за сайта на СБЖ.

Двигателят в организационната част е на Димитър Цонев-младши, който дава всичко от себе си, за да се осъществи благородният проект. А членове на УС на фондацията са Венелина Гочева, Вяра Анкова, Елена Йончева, Любомир Стойков, Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Христо Мутафчиев, Десислава Цонева, Росен Томов, Димитър Цонев-младши. Предстои да бъде сформирано жури, което ще изработи плана и критериите за награждаване.

“Освен голямата награда „Димитър Цонев“ за телевизионна журналистика, която най-вероятно ще бъде с платен стаж в западна медия, ще има и други категории, които все още не са уточнени, защото това все пак зависи от финансовата част – разказа за сайта Деси Цонева. – Планирали сме също и поредица от отворени лекции на теми журналистика. Ако има възможност, и участие в различни конкурси, където да се подпомагат различни журналистически проекти, но всичко зависи от средствата. Иначе идеи има много. Ще направим и документален филм за баща ми. Идеята като цяло я има. Той ще бъде излъчен на 8 декември следващата година, когато ще връчим първите награди.“ Вече има и създаден сайт на фондацията.

Според юриста Росен Томов всички правила, по които ще бъдат набирани средствата за фондацията, ще са ясни и отворени. Ще се дават редовно отчети какви средства са събрани и за по какво предназначение са отишли. Това е много важно, защото от него зависи моралният облик на фондацията.

С чаша вино в памет на Димитър Цонев завърши вечерта, посветена на него.

А ето какво сподели дъщерята на известния журналист за баща си пред сайта на СБЖ: „Това, което съм научила в сферата на журналистиката, е от моите прекрасни професори в УНСС, където завърших журналистика и масмедии, а всичко останало дължа на баща ми. Неговите съвети никога не са ме подвеждали, винаги е заставал зад гърба ми и това, което съм научила от него, ще продължи да живее чрез мен“.

sbj-bg.eu/Снимки Иван Василев