2-1_31469Достъпни стават повече от 10 000 тома с всички периодични печатни издания на острова от началото на Британското колониално управление през 1878 г.

Архивът се намира в Службата за преса и информация към правителството /Press and Information Office, PIO/ и е изключително богат. Той съдържа всички оригинални броеве на вестниците, издавани в Кипър на гръцки и на английски език през този период, копия на всички кипърски турски вестници, а също и печатаните от гръцките и кипърските гръцки общности в чужбина.

“Това не е само архив, част от културното наследство на острова, но също така е ценен инструмент за стотици студенти, изследователи, журналисти и обикновени граждани”, заяви правителственият говорител Никос Христодулидис. Решението на правителството за премахване на заплащаните досега такси за ползване на архива е още една значителна стъпка към постигането на пълен, безпрепятствен и свободен достъп на всички граждани до основни и ценни източници на информация за историята на страната, допълни той.

Досега всички потребители на вестникарския архив на PIO трябваше да заплащат такси за използване на архивните фондове – 4.35 евро на час за дигитализираните части и 2 евро на час за микрофилмите.

Върви процес по дигитализация

Службата за преса и информация продължава работата си по дигитализация на целия вестникарски архив, което е дълъг и скъп процес. Към момента вече са налични около 1 млн. цифровизирани страници. Чрез тях и чрез микрофилмовата система, която действа в PIO от 1995 г., се осигурява по-добра възможност за лесно и бързо търсене на информация по ключови думи.

През 2011 г. в сътрудничество с общината в Лимасол правителствената пресслужба откри първия в Кипър научно-изследователски център. Сега той действа към Общинския музей и Историческия архив в крайбрежния град.

Фотографският архив на Службата за преса и информация наброява повече от 1 млн. негативи за периода от 1950 г. до 2004 г., когато в действие влиза цифровата фотография. Архивът с прессъобщения за дейността на президента и правителството се попълва от 1962 г. – две години след обявяването на независимостта на Кипър, и представлява значителен източник на информация за обществеността и особено за изследователи, студенти и журналисти. Преди 5 години PIO започна дигитализацията на официалните прессъобщения.