moneyМъжете по-често теглят заеми, сочи статистиката на Асоциацията на колекторските компании

Най-честата причина за теглене на бърз кредит е покупката на мобилен телефон или друга техника – телевизори и т.н. Често бързите кредити се взимат и за плащане на почивка, разказа в ефира на bTV директорът на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова.

Проучване на Асоциацията показва, че най-често бързи кредити теглят мъже на възраст между 18 и 30 години, със средно образование и които често сменят работното си място.

Има значителна промяна спрямо последните години – тогава най-често бърз кредит са теглили мъже на възраст над 40 години с добро образование и на средни управленски позиции или със собствен бизнес.

Повечето теглещи кредити – и бързи, и ипотечни, са мъже, сочи още статистиката. „Мъжете са по-рисково настроени, чувстват се по-сигурни, а жените са малко по-консервативни за харченето на пари”, смята Миткова и допълни, че не само у нас, но и на Запад жените получават по-ниски заплати, което също ограничава тегленето на заеми.

През 2015 – 2016 година средният размер на задълженията на домакинствата у нас е 1 104 лева, което представлява ръст от 42% спрямо 2014 – 2015 година. През миналата година задълженията се формираха основно от сметките за комунални услуги, но сега наблюденията на колекторите сочат, че физическите лица са започнали отново да теглят кредити.

През 2014-2015 година около 50-60% от просрочените задължения на домакинствата са били към мобилните оператори, а днес процентът е същият, но вече лошите задължения са към банките, посочи още Райна Миткова.