marlboro-smoking-killsИзследователи от Женевския университет предложили на около 800 пушачи с ниски приходи различни материали и книги за спиране на цигарите, за да тестват силата на парите в борбата с тютюнопушенето. Половината от тях получиха сумата от 1650 щатски долара, за да участват в поредица от шест лабораторни теста, които да потвърдят, че са се отказали от вредния си навик.

Участниците в изследването получили по 100 долара, ако първият тест потвърди, че не са пушили една седмица, след това по-големи суми при междинните тестове и по 440 долара при последния тест, шест месеца по-късно.

В края на проучването 36 процента от групата отказали цигарите, в сравнение с около 4% от контролната група.

Година след края на изследването, около 10 процента от хората, които са получили пари, все още живеели без цигари, в сравнение със същите 4% от контролната група.

Участниците били на средна възраст от 32 години в началото на тестовете и били започнали да пушат на около 17-годишна възраст, като им трябвали средно по 16 цигари на ден. Около една пета от участниците били безработни и близо 45% били студенти. Половината хора от изследваната група изкарвали по около 20 000 долара на година.