domuschievАко Моци беше на мястото на Прохазка, щеше да е в затвора, смята бизнесменът
Кирил Домусчиев има повод да е доволен от представянето на Лудогорец. Отборът му за втори път проби в групите на Шампионската лига, където ще срещне ПСЖ, Арсенал и Базел. В интервю за “Събуди се” по “Нова те” бизнесменът говори пространно за бизнеса, за парите, за медиите, за ЦСКА и Гриша Ганчев.
– Г-н Домусчиев, как оценявате жребия?
– Арсенал беше един от отборите, които исках да срещнем. С Базел малко сме си омръзнали вече, но такава е съдбата. ПСЖ не беше от желаните съперници, но след като преспах, премислих и прочетох малко повече за тях, това е наистина много сериозен отбор, с изявени имена, голям бюджет, не по-малък от на Реал Мадрид, така че сблъсъкът с тях ще е интересен.
– Защо искахте Арсенал, симпатизирате им или..?
– Интересен ми е като стил на игра, също така
Арсенал показва известни колебания в Европа в началото на турнирите, така че дава шанс и на отбори като нашия да взимат точки. Знаете, че миналата година паднаха от Динамо в Загреб. Отбор с изключителни футболисти, сериозно име, много добър мениджър, но не е непобедим. Ние имаме нашите шансове и след като сме изпълнили нашата цел да влезем в групите, новата ни цел е, ако може, да продължим в Лига Европа или дори в елиминационната фаза на Шампионската лига.
– Ще купувате ли още футболисти след жребия?
– Не, няма смисъл, тези момчета спечелиха мястото си в Шампионската лига, тези момчета ще играят следващите мачове и на този етап нито ще продаваме, нито ще купуваме.
– Бяхте обещали снимка на всеки, който даде под 10 млн. за Кафу, днес излезе в медиите, че вече има оферта, и то стабилна, говори се за 15 млн. евро. Отговаря ли това на истината?
– Ако ми предложат 15 млн., да идват и да го взимат. Но няма такава оферта.
– В момента изглежда така – Лудогорец инвестира много, но и печели много. Тук се срещат футболът и бизнесът, ако говорим за българската сцена. Има ли нещо, което може да промени изцяло философията ви или да ви откаже от тази политика?
– Ако вратата на Европа се затвори за клубовете от Източна Европа, тогава евентуално ще преосмисля нашата инвестиционна политика какъв тип играчи трябва да взимаме. Защото за българското първенство смятам, че можем и с кадри от нашата школа, плюс много по-малко качествени играчи отвънка да се справяме добре.
– Много хора вече пресметнаха евентуалните печалби на Лудогорец, що се отнася до телевизионни права, бонуси от УЕФА и т.н. Това по-скоро ви ласкае или дразни?
– По принцип ме дразни, тъй като това е една чисто българска черта, гледаме в канчето на другия, да му броим парите, милионите, колите, жените и т.н. Първо много хора даже не правят разлика между приходи и печалба. Приход е, когато ти влизат парите, но ти имаш и разходи. Никой не ти гледа разходите, никой не гледа миналата година, когато не сме участвали в Европа и сме имали същите разходи, какво сме правили, как сме ги осигурявали тези средства. И в един момент хората си представят, че 15-те милиона евро от Европа са 15 млн. евро, които влизат в нечий джоб и почват да се харчат за безумни неща. За нас е важно ние да можем да се самоиздържаме, да инвестираме в това, което правим в момента – в изграждането на новия комплекс, това са много пари и тепърва предстоят още неща да се построят. Такава база може би няма да има на Балканите. Започваме и стадиона сега, като вземем концесията, така че това са огромни разходи, измерващи се в десетки милиони левове, които ние трябва да направим, и съответно ни трябват и приходи. Защото парите не падат ей така от небето
– Бюджет, заплати.
– Плюс заплати, за които също много обичате да питате и коментирате вие, журналистите, кой колко взимал, кой какво не
ВЗИМал.
* Колко е най-високата заплата в Лудогорец, без да ми казвате човека, който я получава?
– Имам принцип да не коментирам заплатите в Лудогорец, нито в нашата компания, това си е въпрос на конфиденциалност. Не е нужно да се дразнят хората. Това не е нещо, което смятаме да превръщаме в новина. Само мога да ви кажа, че има прекалено много щуротии, които се пишат по медиите, ако единият каже 10, другият казва след един месец 20, третият казва не, той взима 30 и в рамките на една година може да се стигне и до 70.
– Това ли е причината в последно време да намалите медийните си изяви?
– Първо реших да не давам повече храна на този и онзи, за да се упражнява върху това, което съм му казал. Пълно е със специалисти в кавички в много медии. Отделно в медиите има и прекалено много слугинаж. Доста са журналистите, които служат на една или на друга кауза, платена кауза. Има и много пристрастни журналисти, фенове на Левски или ЦСКА. И те, каквото и да направиш, си правят свои импровизации, теории и т.н. Има медии, които вече се издържат от определени собственици на клубове, които вие много добре ги знаете. Така че какъв е смисълът аз да давам шшштштт интервюта на такива медии, да им казвам какво мисля и така нататък, за да може на другия ден някой си там топ журналист в кавички да почне да коментира и да намира грешки и да ме критикува.
– А бихте ли казали за себе си, че сте човек, който търпи критика? И вас са свързали с това, че сте клуб, който има медиен комфорт.
– Не, ние със сигурност нямаме медиен комфорт. Както и да е.
Аз критики търпя и това е част от концепцията ми да правя бизнес
Обичам да се вслушвам в мнението, коментарите на колеш и накрая да взема решение. Също така, ако съм прочел някой интересен материал в медиите и съм си извадил някаква поука, без да бия тъпана, също взимам мерки. Но да търпя критики от хейтъри, тролчета, платени журналисти и разни, дето не могат да напишат две изречения без правописна грешка, не става.
– Не изглежда ли и във вашите очи родната Първа лига като надбягване с един расов жребец и много млади кончета, които потичват около него, но всички знаят, че в това състезание няма да го догонят?
– Няма как да играем в момента на 100% в България, при положение че мисълта на футболистите е ориентирана към Шампионската лига. Стадионите са други, публиката е друга, условията като цяло са други, в един момент отиваме в града X, не искам да обиждам никой, и трябва да играем на един терен, който е в ужасно състояние. Няма как нашите играчи да бъдат мотивирани на 100% и това дава шанс, и то голям, на много отбори да постигнат победа дори и срещу Лудогорец. Помните мача с Левски, отборът предпочете да мисли за другия мач, колкото и да им говорим на футболистите, не се хвърлиха на максимум, при положение че ги счупиха от ритане и им изпочупиха ребрата, което е още един пример за журналистиката в България. Ако това го беше направил Моци, сигурно в момента щеше да е в затвора.
– Когато говорим за вашите конкуренти, в Левски се очакват всеки момент промени, говори се, с половин уста се казват някои неща, знаете ли кой ще бъде новият собственик?
– Не и не се интересувам.
– Познавате ли г-н Спас Русев?
– Него го познавам, не много добре, но сме се срещали, виждали сме се тук и там, не мога да преценя що за човек е, чувам, че е добър бизнесмен. Тук въпросът е не само да се вкарат пари, а кой ще ги харчи и как ще ги управлява.
– В ЦСКА може ли да се говори за правилно менажиране, за някаква стратегия?
– ЦСКА-София?
– ЦСКА-София, ще стигнем и до ЦСКА 1948.
– Нямам представа. Не съм в кухнята. Клубът е нов, отскоро е в Първа лига, така че нямам някакви наблюдения, за да мога да коментирам.
– Никога не сте крили емоционалната си връзка с ЦСКА през годините. Начинът, по който реагирахте, подсказва, че ЦСКА-София не е клубът, който вие приемате за…
– За мен като цесекар това не е ЦСКА.
– А кое е ЦСКА? Има ли вече ЦСКА?
ЦСКА е дружеството, което в момента е във фалит и в крайна сметка един ден може би ЦСКА ще е това, което ще припознаят феновете.
– Четох някъде, че сте заявили готовност и че помагате на ЦСКА 1948.
– Няма такова нещо.
– В какви отношения сте с ръководството на ЦСКА-София и с г-н Гриша Ганчев?
– Добри.
– Контакти, договорки.
-Не.
– Предстоят мачове за националния отбор, да кажете няколко думи и за него, въпреки че напоследък хората като че ли избягват тази тема. Има мач с Люксембург, който изглежда протоколен.
– За мен това с подмладяването е щуротия. Когато пред треньора има цел да се класира отборът, не може да се говори за подмладяване. Това е едно извинение. Виждате, заради подмладяването не постигнахме резултати. Това подмладяване го правим вече години – 15 години, стига толкова. Трябва да играят тези футболисти, които могат да свършат работа.
– Отпразнувахте ли класирането в груповата фаза на Шампионската лига?
– Нямаше възможност. Футболистите си имат програма, аз само плащам сметката, доколкото знам снощи са се веселили в Разград и аз покривам разходите, но за съжаление нямам възможност да съм с тях.