Ако екзистенциалният въпрос е „Какъв е смисълът на живота, Вселената и всичко останало?“, не ви дава спокойно да спите по нощите, тази статия ще ви изясни причината.
Разумът – това е като собствен космос Ходите на училище, прилежно учите, влизате вуниверситет, учите още няколко години, получавате висше образование и диплома, гордеете се със себе си. Но ставате ли по-мъдри от това?
Устройвате се на работа, постигате първите успехи, на вас ляга определена отговорност, започвате да печелите малко повече, устройвате се в по-добра компания, отговорността нараства, работната заплата се увеличава, позволявате си наемане на по-добро жилище, а също и платен охраняем паркинг, химическо чистене, за да не се занимавате с прането самостоятелно, и когато животът ви се подрежда окончателно, започвате да харчите луди пари за органични храни и сокове в малки опаковки.
Но прави ли това по-щастливи поне малко? През деня правите много неща – купувате храна, четете книги, храните се, изхвърляте боклука, миете зъбите, ходите до тоалетна, кихате, насолявате храната, правите секс с любимия, бягате свински тръст, слагате чинии в миялната машина и т.н.
Но, повтаряйки всички тези действия ежедневно, а след това и от година на година, ставате ли по-добри?
Става дума за личностен растеж. Обществото ни е устроено така, че не отдава особено внимание на това.
Религията се грижи много повече за спасяването на човешката душа, а културата само повърхностно се замисля за вътрешното състояние на човека.
Усъвършенстването на отделната личност се възприема като нещо факултативно, опционално и незадължително като полезно хоби. Като полезни хоби, извънкласно четене, като черешката на тортата, която се полага само на избрани.
Твърдим, че човешкият разум е безкрайно сложно нещо, от което зависи целият наш живот. Така че защо работата над него все още не е приоритетна?
Може би защото е доста трудно – личностният растеж се нуждае от обмислена стратегия за развитие не по-малко от всеки бизнес в началния му стадий.
Ясен бизнес план, концепция, разчета… Същото е и със самоусъвършенстването. Нашите усилия над работата над себе си често са безсистемни и до голяма степен зависят от текущото разположение на духа.
Понякога сме способни да изкачваме високи върхове, а понякога дори не сме в състояние, дори да се станем от леглото, когато будилникът звънне.
Ако желаете да станете по-добри, то за начало е необходимо да определим целта, да разберем как да я постигнем, да помислим за всички препятствия, с които ни предстои да се сблъскаме по пътя, и да разработим стратегия, която ще помогне за достойното преодоляване.
Цел Мъдрост, но за това по-късно.
Как да я постигнем? Осъзнаване на истината. Истината е съчетание на всичко онова, което знаем и не знаем. За да получим достъп до мъдростта, е необходимо да разбираме всички страни на действителността – тези, които са ни известни и неизвестни.
Не е нужно да знаете повече, отколкото вече знаете, нужно е просто да разбирате, че знаете какво не знаете. Истината винаги е някъде там, нужно е за начало малко да поразмислите, за да я извлечете.
Но има и още един проблем.
Какъв още проблем има? Мъгла.
За да разберете, какво е това мъгла, трябва да се примирите с това, че се намираме не по пътя към победата, а просто някъде.

Дата: 28.08.2016 09:47
Източник: www.lechenie.bg
Автор: Мария