conevСтотици гълъби излетяха от покрива на църквата “Св. Седмочисленици” Стотици гълъби излетяха от покрива на църквата “Св. Седмочисленици”, а множеството хора, събрало се да изпрати в последния му път известния тв водещ и журналист Димитър Цонев, избухна в бурни аплодисменти. По молба на неговата дъщеря Десислава тази спонтанна реакция на почит и уважение към паметта на обичания новинар бе заснето с дрон и ще стане финалният кадър на филма, който тя подготвя за баща си, пише “24 часа”.
С усилия, преодолявайки скръбта си, Десислава успя да вземе кратки интервюта от десетки негови приятели.
Димитър Цонев издъхна във вторник (23.8.) на рождения ден на сина си Митко и 6 дни преди своя рожден ден. Той така и не дойде в съзнание след масивния инсулт, който получи на 14 август, връщайки се със семейството си от почивка. Лекарите 10 дни се бориха за живота му.
Точно в 15,30 часа на дългата опашка пред храма застана Симеон Сакскобургготски,говорител на чието правителство беше Цонев. Сред първите, които пристигнаха на поклонението, бяха министърът на културата Вежди Рашидов, президентът Петър Стоянов, политиците Михаил Миков, Сергей Станишев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Ангел Найденов, Меглена Кунева, Даниел Вълчев, Татяна Дончева, Огнян Герджиков, Илиана Йотова, бившият конституционен съдия Георги Марков и др.
“Бяхме семейни приятели. Чух го от морето. Искаше да ме покани в едно от първите си предавания след ваканцията, да си говорим за култура, не за скандали. Уви… Научих за инсулта от съпругата му, изпрати ми есемес…”, каза министър Рашидов.
По молба на семейството повечето от хората пристигаха без цветя, защото желанието на близките е това, което те са решили да отделят за букет, да бъде внесено във фондация на името на Цонев. Тя ще подкрепя млади таланти в журналистиката. “Зачитаме волята на роднините му, идеята им за фондация е добра, но има вътрешна необходимост да се прости със скъп човек с цвете”, коментираха пред вестника опечалените, които държаха в ръце бели рози или хризантеми.
“Усмихвайте се, усмихвайте се! Това щеше да го зарадва”, чуваше се през сълзи. Опашката пред църквата се виеше почти 2 часа. “Той ще бъде запомнен със своето човеколюбие, търпение и доброта. Митко бе човек за обичане Приемах го като брат. Хората се самоизяждат, хранят се със злоба. Него го хранеше добротата”, каза колежката му Цветанка Ризова.
На 30 август, деня, в който той щеше да навърши 57 години, семейството ще събере тесен кръг приятели и вероятно тогава официално ще бъде обявено и създаването на фондацията.

Дата: 28.08.2016 07:50
Източник: www.dnes.bg
Автор: Валерия Белчевска