salt.JPG&w=1000&h=850Специален модул „Аз съм МИГРАНТ“ провокира гостите на Фестивала на солта да се разровят в собственото си минало и да споделят откъде са мигрирали те или техните прародители, защото районът около Бургас събира много бежанци преди повече от век, които тук намират сигурност и отглеждат поколението си. Организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ се надяват да привлекат голям интерес чрез тази арт инсталация, която ще бъде разположена

в производственото хале на Черноморски солници АД, заедно с въздействащата изложба „Миграции“ на Българска фондация Биоразнообразие, създадена специално за Фестивала.

„Изложбата съдържа 22 табла с въздействаща информация за чудото на миграцията, но и за малко познатите климатични мигранти, които напускат домовете си, за да се спасят от наводнения, засушавания и други климатични бедствия. Гостите на Фестивала ще научат интересни факти за полярната рибарка, за лемингите, за пеперудата монарх и необикновената европейска змиорка. Ще разберат коя е най-горещата година, какви преселения стават заради бедствия и заради военни конфликти, кои са най-значителните аномалии, свързани с климата през 2015 и др.“ – споделя един от авторите на изложбата Диана Павлова от БФБ.

Специално огнено шоу в един от басейните ще конкурира неповторимия залез над езерото и ще даде възможност на професионалните фотографи (участници във фотопленера на Атанасовско езеро) и на любителите (които могат да се включат във фотоконкурса „Фестивалът в кадър“) да заснемат великолепни снимки.

Фестивалът на солта ще се проведе на 26 август 2016 г. от 16.00 до 22.00 часа. Достъпът до Фестивала е свободен, а до мястото може да се стигне пеша от Морската градина в посока Черноморски солници, с колело по новата велоалея свързваща Бургас със Сарафово и Пътеката на солта, или с кола до паркинга за басейните с лугата (бившия кораб „Чайка“). До там се движи и електромобилен транспорт на община Бургас – автобусчета, които ще пътуват от 09.00 до 21.00 часа на всеки 15 минути. Началната им спирка е на бариерата до ресторант Фиеста. Влакчето на солта ще превозва пътниците между различните части на Фестивала – от производственото хале, през детската зона до басейните с луга и кал и Базара на солта.

Фестивалът се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Солта на живота“, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД. Тазгодишното издание се случва с подкрепата на “Черноморски риболов Бургас“  АД и „Ротари клуб Бургас – Пиргос“, както и със съдействието на „Релакс Би ЕООД“ – Sea Stars. Осъществява се със съдействието на десетки доброволци от Бургас и от природозащитната бригада „Атанасовско езеро: презареждане“.