golyama-bogoroditsaБагри, ритми и гласове ще оживеят на сцената на лятното кино в Генерал Тошево на 27 и 28 август, когато за осемнадесети пореден път ще се проведе Добруджански фолклорен събор “Богородица”, съобщават от добруджанската община.

По традиция фолклорният празник дава поле за изява на читалищни и пенсионерски състави, самодейци и таланти без значение от възрастта, посветили се на народното изкуство. Тази година свои изпълнения ще представят над 70 групи и повече от 80 индивидуални изпълнители.

С нетърпение се очакват музикално -танцовите програми на побратимените с Генерал Тошево бесарабски райони – Болград, Република Украйна и Тараклия, Република Молдова, чийто състави не пропускат участие на българска земя. Специален гост през първия ден от фестивала ще бъде Илия Луков, който ще представи спектакъла „С
България през вековете” от 19 часа. Съборът „Богородица” е инициатива на Община Ген. Тошево и читалище „Светлина – 1941″. Във времето той се утвърди не само като най-мащабната проява в културния календар на общината, но и като емблема на песенното и танцовото творчество на Добруджа. Значимостта му се потвърждава и от факта, че сред гостите на двудневния празник ще бъдат председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, както и Галя Асенова, автор и водещ на предаването “От българско, по-българско” по телевизия СКАТ. Съборът няма конкурсен характер. Официалното му откриване е от 10 часа на 27 август.