Джоузеф Скулинг поднесе голямата изненада на Олимпийските игри в Рио, след като спечели сензационно финала на 100 метра бътерфлай. При това го направи по впечатляващ начин, оставяйки зад себе си своя идол Майкъл Фелпс (САЩ) и другите двама фаворити – Чад Льо Кло (ЮАР) и Ласло Чех (Унгария). Нещо повече: тримата фаворити си разделиха сребърното отличие с напълно еднакъв резултат.

За да успее и грабне златото плувецът от Сингапур подобри олимпийски рекорд на 50,39 в Рио.

Как обаче започва всичко за едва 21-годишния Джоузеф Скулинг. През 2009 година той се мести да живее в Остин (САЩ), за да продължи образованието си и да тренира плуване в училището на Еди Рийз. Преместването му се отразило изключително добре и през миналата година той се качи за първи път на почетната стълбичка на световното първенство в Казан 2015, където спечели бронз на 100 бътерфлай, финиширайки зад Чад Льо Кло и Ласло Чех.

„За мен е чест да бъда първият спортист от моя страна, който спечели злато на Олимпийски игри. Много съм радостен, че победих противници като Фелпс и Льо Кло. Много съм развълнуван“, сияеше Скулинг след победата.

Само преди 8 години Джоузеф се снима за спомен с идола си Майкъл Фелпс на Олимпийските игри в Пекин 2008, когато е едва на 14 години. Това става ясно от снимка, която разпространи агенция Ройтерс.На нея Фелпс позира до очилато хлапе…

Днес обаче победата бе за Скулинг в Рио 2016, а Филпс остана едва втори…

Преди златото на Джоузеф Сингапур имаше в актива си от олимпиади два сребърни медала в тениса на маса и вдигането на тежести и две бронзови отличия в тенис на маса.

Плувецът веднага бе поздравен и от министър-председателя на Сингапур Лий Сян Лоон.

Братът на дядото на Джоузеф – Лойд Валберг, който е участвал на Олимпийските игри в Лондон 1948 година в турнира по лека атлетика, е запалил младия Скулинг по спорта. Джоузеф от малък е фен на английския Челси, а идол в спорта му е бил Майкъл Фелпс.

За да достигне до титлата в Рио, правителството на Сингапур разрешава на плувеца през 2013 година да бъде освободен от военна служба, за да може да се съсредоточи върху олимпийската си подготовка за Рио 2016. Великолепно решение, което вече даде златни резултати!