Emergency Services Attend Further Hostage Situation In Kosher DeliИзнудвали хлапетата с голи снимки и клипове

В сайт за запознанства свободно се разпространяват детски порнографски снимки. Зрител на Нова тв сигнализирал, че всеки потребител в нета има достъп до сайта с разголени и провокативни снимки на малолетни деца. Оказало се, че част от снимките са на български момичета. Педофили ги принуждавали да им пращат голи снимки, а те ги публикували в портала за запознанства.

Екипът на телевизията се натъкнал на три профила с предизвикателни снимки на млади момичета, които са вписани в сайта на възраст от 10 до 13 г. Два от тях били на реални български момичета. Третият профил не е открит по име в българското социално пространство. Снимките от неоткрития в България профил обаче са намерени в руски порносайтове за деца със свободен достъп.
Телевизията веднага е сигнализирала ГДБОП. Началник на сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП Явор Колев коментира, че впоследствие схемата била за извеждане на детето в чат платформа – Skype,

Facebook Messenger или някакъв друг вид комуникатор. След това при разговор детето било принуждавано да се разсъблича и да извършва сексуални действия пред камера. Впоследствие изображенията и клиповете се използвали за изнудване на детето.

59 са сигналите за сексуално насилие и злоупотреби, по които ГДБОП работи от началото на годината. Над 200 са сайтовете за запознанства у нас. От 2 до 6 години затвор е наказанието за разпространението на материали със сексуално насилие над деца.