Олимпийският ни представител в плувния маратон Венцеслав Айдарски спечели за пети път плувния маратон Галата-Варна. В 76-то издание в неделя 7 август на най-старото плувно състезание за участие се записаха рекорден брой участници – 293. Айдарски финишира за 53,25 мин., което е с 6 минути по-бавно преплуване на разстоянието в сравнение с рекорда, поставен преди 10 години. На почетната стълбичка се качи също Петър Божилов (Сф) с 54,02 мин., а трети е представителят на варненския клуб „Астери“ Арсений Бекетов с 55,05 мин.

Кметът на Варна Иван Портних с Д-р Андрей Велчев след финала

Кметът на Варна г-н Иван Портних с Д-р Андрей Велчев след финала

Победителка при жените стана пловдивчанката Никол Кошаджийска, която финишира за 1:02,33 часа. След нея финишира Габриела Георгиева (ЦСКА) 1:03,24 часа, а на почетната стълбичка се качи и младата варненка Василики Катогу („Астери“) с 1:07,31.

Седмица след златния си медал от маратона Добри Динев, за пета поредна година маратонът финишира успешно и главният ни редактор Андрей Велчев, За малко пет минути повече от два часа той преплува в регламент дистанцията от нос Галата до Буна 2 на Офицерския плаж или над 5 км. Той го стори в най-топлият, ветровит и вълновит за морската столица ден. За него борбата с морето много прилича за борбата да има независима медия за медии, като Любословие.БГ. Важно е не само как започваш, но и да финишираш.

Рекорден брой плувци – 292-ма се включиха в тазгодишното издание на маратона „Галата – Варна“. Последният рекорд по участие е бил през 2014 година, когато стартираха 280 състезатели. Наградният фонд на маратона е общо 7000 лв. като победителите при мъжете и жените получиха премии от по 1000 лв.

Маратонът Галата – Варна се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 минути. Рекордът по време с финал първа буна е 46,39 минути и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.).

Линк към пълният фоторепортаж 

За преплували разстоянието от нос Галата до Буна №2, което е около 4500 м. по права линия, се смятат всички, пристигнали на финала до 90 минути след победителя. След затваряне на маратона всички останали състезатели задължително преустановяват плуването и с помощта на придружаващи лодки се отправят към Буна №2. Всеки участник, който преплува дистанцията, ще получи купон за безплатна закуска и напитка, грамота и фланелка.

73 са неуспелите да финишират в регламент.