Андрей Велчев, собственик и тл. редактор на Любословие.БГ

Андрей Велчев, собственик и гл. редактор на Любословие.БГ

В професията на журналиста, едно от важните качества е да си наблюдателен и да имаш памет, която да ти е лесно на разпобожение. С напредването на технологиите, да си журналист или професионален комуникатор все повечев прилича на това да си професинален сърфист, който задължително трябва да хване вълната и да я яхне. Аз успая да яхна една снимка с конче ферари, която ме върна назад  през 2011г , кагото в същия месец август се чудех може ли да те съдят за публикация, която оповестява регистрационен номер на автомобил? Може, ако мерцедесът ти е ОВ 4444 АР.

Абсурдното дело бе гледано на 11 август 2001г. в Троянския районен съд, където местен бизнесмен опита да осъди журналиста Генадий Маринов от в. „Троян 21“ заради статията, съобщаваща, че номерът може да се чете и като… „овчар”.

Моят клиент Дочко Дочев се занимава с производство на шперплат, а не с животновъдство, изтъкна адвокатът на бизнесмена. И не е платил на КАТ 1000 лв., за да го наричат „овчар”, допълни обвинителят.

ov4ar

Тъй като собственикът на „овчарския” мерцедес се чувства оклеветен, тогава той поиска от троянския журналист чрез граждански иск 10 000 лв. за нанесени неимуществени щети. Самото дело е за клевета по чл. 148, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 147, ал. 1 от НК.

„Оплакванията за клевета са неоснователни, защото всички съобщени в статията факти са истински, което не се оспорва и от тъжителя. Клевета може да има само при неистински факти. Второ, по никакъв начин не е използвана позоряща квалификация, тъй като понятието „овчар” не е позорящо и обстоятелството, че не фигурира в предмета на дейност на фирмата на тъжителя, по никакъв начин не я прави позорна.” Това изтъкна в пледоарията си столичният адвокат Александър Кашъмов, който се зае със защитата на свободата на словото в Троян.

В крайна сметка съдията Сийка Сеизова оправда журналиста по наказателно дело от частен характер номер 438/2011 г. Съдът постанови ищецът да заплати разходи в размер на 900 лв.

Уникалността на съдебното дело се обуславя и от манталитета на хората в малкия град, където публикацията предизвика неочаквани вълнения. Журналистът Генадий Маринов не беше действал с умисъл за клевета, дори е запазена анонимността на собствеността на мерцедеса.

От решението на ловешкия съд научаваме нещо интересно. Не е ясно как тъжителят се е почувствал засегнат от съдържанието на статия, обсъждаща регистрационния номер на чужд автомобил, констатират съдиите. Защото от свидетелството за регистрация на автомобила се вижда, че никъде не фигурира името на тъжителя Дочко Дочев, а на фирмата му.

Съдът специално отбелязва, че тонът на статията не е злонамерен и подигравателен, а шеговит. Освен това е видно от писменните доказателства и експертни становища на лингвисти,че българският звук „Ч” се изписва с цифрата 4, точно както звука „ Ш” се предава с цифрата 6. Следва да се приеме, че елемент от състава на това престъпление се явява „неистинността“ на разгласеното позорно обстоятелство, без наличието на който не е налице престъплението клевета. Ето защо, ако разгласеното позорно обстоятелство е истина, то извършеното деяние ще бъде несъставомерно по този текст и деецът не следва да бъде наказа. Решението е окончатело. То обаче е подписано с особено мнение от член-съдия Иван Иванов. Той счита, че първоинстанционният съд е допуснал съществено процесуално нарушение, състоящо се в противоречие между диспозитив и мотиви на присъдата, тъй като се изключва възможността каква е била действителната воля на решаващия орган, в случая на РС – Троян.

„Овчарското” дело на практика продължи осем дълги месеци, през които журналистът Генадий Маринов трябваше да работи, тревожейки се за изхода.

„Това е дело на смръщената сериозност срещу смеха и тази битка се води от векове. Смехът е пречил на тираните и хората, които не могат да видят смешното, свободното, волното. Освен това всяко дело на бизнесмен срещу вестник е знаково за България. Някои бизнесмени смятат себе си за по-важни, защото имат повече пари и възможности и се опитват да затворят устата на свободната преса”, счита адвокат Александър Кашъмов.

Миналата седмица в известия столичен кварал видзях, коля мечтана от много звезди в музиката, шоубизнеса, бизнеса, спорта а и като цяло на много любители на високите скорости- Ферари.

 

kon4e2

Ако си поиграем на транслитариция номерът CONN4 на български език може да се прочете като Конче. 

А иначе: Ferrari S.p.A. (Ферари АД) е италиански производител на спортни автомобили, разположен в градовете Маранело и Модена, Италия. Колите на Ferrari са едни от най-желаните за притежание и шофиране. Те също са и един от символите за доброто финансово състояние на притежателите им.

Компанията е придобила известност през годините благодарение на непрекъснатото ѝ участие в автомобилни състезания и най-вече във Формула 1, където се радва на значителни успехи, особено през 50-те, 60-те и 70-те години на 20 век, както и в края на 20 и началото на 21 в.

Фирмата притежава и серия маркови продукти, носещи търговската марка „Ferrari“, сред които могат да бъдат открити очила, химикалки, парфюми, дрехи, високотехнологични велосипеди, мобилни телефони и преносими компютри. В класацията на Financial Times на „Стоте най-добри работни места в Европа“ (за производители на стоки) за 2007 г., Ferrari е поставена на първо място.

kon43 3

Често наричат автомобилите Ferrari, кончета.

Това кратко видео разказва историята на произхода на славното изправено конче върху жълт фон – емблемата на Ferrari. Идеята за лого с кон е вдъхновена от италианския военен пилот от Първата световна война Франческо Барака, който е имал изправено конче върху фюзелажа на своя биплан по време на войната. Енцо Ферари е разказал тази история само веднъж, така че истинският произход на логото можеше да бъде изгубен за света, ако той не беше проговорил за това.

Текст и снимки: Андрей Велчев. В текстът има елементи от topgear.bg