Бус на данъчните по морската алея във Варна

Бус на данъчните по морската алея във Варна сн. АНДРЕЙ Велчев

НАП стяга дисциплината на търговците с масови проверки. Най-много се обръща внимание на проверките по Черноморието, но и във вътрешността на страната данъчните не спят. Гост в “Денят започва” беше Росен Бъчваров, говорител на НАП, за да говори за проверките

“Единственото, което ни интересува, е спазването на закона и поведение на отчитане на оборотите”, обясни Бъчваров. Масови данъчни проверки вече втори месец вървят по цялото българско Черноморие. Стотици инспектори, включително командировани от вътрешността на страната следят за укрити обороти и данъчни нарушения в хотели, ресторанти, дискотеки и други търговски обекти. Целта на данъчните е да извадят „на светло” максимална част от оборотите, които досега търговците са укривали. За двата месеца на активния сезон се отчитат рекордни обороти от над милиард само по крайбрежието, което е индикация, че данъчните правила се спазват.  Проверяват се още дали заетите в заведенията се осигуряват на реалните си заплати и за това дали са внесени дължимите по закон осигурителни вноски.

До края на летния сезон инспекторите на НАП ще направят близо 30 хил. проверки по Черноморското крайбрежие. Стартът бе даден в големите ни морски курорти и след това бяха обхванати и обектите в малките градчета и къмпингите по Южното Черноморие. Резултатите не закъснях а- редица хитови нощни заведения и дискотеки рязко вдигнаха паричните обороти. Проверките за касови бележки с помощта на така наречения „Таен клиент” също дадоха резултат, а когато големи длъжници на НАП не погасяваха дължимите суми се стига и до конфискация на дневния оборот. От приходната агенция обясняват, че целта им през тазгодишната лятна кампания не е само откриване на нарушения и налагане на санкции, а стимулиране на промяна в поведението на търговците по Черноморието.

Тази година е първата, в която се използват обозначени с униформено облекло екипи на НАП, но независимо от новия подход, проверяващи инспектори без униформи ще продължат да правят контролни покупки и открити наблюдения в рамките на дни или седмици в обекти, определени като рискови. През уикенда инспекторите провериха и заведенията в курорта Лозенец.

Не са малко ваканционно настроените летовници, за които няма значение дали ще получат касов бон в ресторанта, в който са вечеряли или в дискотеката, в която са се забавлявали. На това разчитат и много собственици на търговски и увеселителни заведения. За да предотвратят нарушения и да променят данъчното поведение на търговците, инспекторите на Националната агенция за приходите са предприели непрекъснати проверки по морето това лято. Повече от 3500 проверки, повече от 500 открити нарушения – това е засега свършеното от инспекторите. Този летен сезон, оборотите на всички наблюдавани от данъчни инспектори заведения, са скочили от два до пет пъти. От Агенцията по приходите във Варна смятат, че това се дължи на така наречения постоянен физически контрол.

БНТ, „Денят започва”