Без телефони и часовници на фестивал

Фестивалът на фолклорната носия се радва на огромен интерес

Иво АНГЕЛОВ

Без мобилни телефони, часовници, слънчеви очила, никакви предмети от съвременния свят и задължително носене на народни носии.
Това са сред основните изисквания на Фестивала на фолклорната носия, който за поредна година ще се проведе в Жеравна. Уникалното събитие стартира на 19 август (петък) и ще продължи до 21 август (неделя). По традиция празникът се провежда през първата събота и неделя след Голяма Богородица.
Този фестивал е един от най-колоритните в България, а организаторите от ансамбъл ДБългаре” се опитват да пресъздадат начина на живот на българите отпреди 100 години. Това е и причината основни предмети от сегашния ни живот да не бъдат допускани от домакините. По тази причина е забранено носенето на всякакви изделия от пластмаса (бутилки, чаши, чинии, прибори, найлонови торбички, салфетки и др.) и внасянето на съвременни мъжки и дамски чанти, куфари, раници и сакове.
На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир, обясняват още организаторите. И добавят: “Забраната на предмети от съвременния живот се налага, за да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката в желанието ни тя да се доближи максимално до българския бит отпреди век и половина, което е едно от условията за провеждане на фестивала”.
Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави.
Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем.
В безспорна атракция ще се превърнат чеверметата, които ще бъдат приготвени на втория ден от началото на празника. Ще има още народни борби и нестинарски игри. За доброто настроение на гостите ще се погрижат Николина Чакърдъкова, Пепи Христозова, “100 каба гайди”, Атанас Славов-Мравчо и други фолклорни изпълнители.

Николина Чакърдъкова

25 лева за вход

25 лева е входът за фестивалната територия за трите празнични дни.
За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се показва при всяко влизане.
Входната такса не включва консумация на храна и напитки, както и осигуряване на фолклорна носия. Предлага се безплатно ползване територията на палатковия лагер, която е обезпаразитена и са осигурени ток, вода и тоалетни.

Автор: БД Онлайн