Сега четете
Почина основателят на НБУ

Почина основателят на НБУ

Президентът и основател на Нов български университет (НБУ) професор Богдан Богданов е починал, съобщиха от висшето учебно заведение в петък. Класически филолог, той дълги години преподаваше история на старогръцката култура и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Негов превод прави достъпни за българската аудитория редица старогръцки автори. Сред публикациите с негово участие се откроява четиритомното издание на „Диалози“ на Платон, преводите на „Характери“ на Теофраст, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, „Животът на Александър Македонски“ на Псевдо-Калистен, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „Диатриби“ на Епиктет.

Автор е на книгите „От Омир до Еврипид“, „Омировият епос“, „Литературата на елинизма“, „Мит и литература“, „Романът – античен и съвременен“, „История на старогръцката култура“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Старогръцката литература“, „Промяната в живота и текста“, „Европа – разбирана и правена“, „Отделно и заедно“, „Университетът – особен свят на свобода“, „Минало и съвременност“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“.

Има и редица публикувани книги в други държави – „Modelos de realidad” в Испания, „Reading and Its Functioning“ в Германия и издадената във Франция „Penser et construire L’Europe“.

Последната книга, която професор Богдан Богданов остави, е „Думи, значения, понятия и неща“, посочват от НБУ.

Носител е на ордена Grand-Croix de l’Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата „Христо Г. Данов” за хуманитаристика.

Вижте и

Основател е на форумите за литература, образование и гражданско общество вwww.bogdanbogdanov.net и водещ на най-значимите семинари в Нов български университет.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре