oneplus-gotovit-dron-a-ne-geym-1920x1080Регистрационни номера на дроновете и регистър на операторите, които ги ползват, предвижда нормативната база за безпилотните летателни апарати, която ще бъде готова до края на годината.

За дроновете, които летят в малък район и на малка височина няма да се прилагат строги регулации, но се наблюдават все по-мощни и скъпи устройства, съобщи БНР. Увеличаването на броя на безпилотните летателни апарати в един момент може да ги превърне в опасност за гражданското въздухоплаване и за личната неприкосновеност на хората.

Освен това липсата на правила при използване на дронове започва да става пречка и за бизнеса, затова и работна група обмисля въвеждането на правила, които предвиждат регистър на апаратите. Действително повечето от тези дронове летят на малка височина в зоната на видимостта, но с увеличаването на възможностите на тези апарати те вече може да летят и извън зоната на видимостта, на голяма височина и далеч от мястото, от което са излетели, което вече застрашава безопасността на полетите, каза пред радиото проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН.

Не всички дронове ще бъдат регистрирани, границата ще е от 1 кг или 4 кг нагоре, и съответно тези, които са по-малки, няма да бъдат под задължителна регистрация. Регистрите трябва да се водят в Министерството на транспорта и съответно там да може да се знае къде какви летателни апарати има. Обмисля се въпросът всяко летателно средство да има индивидуален номер.
Очаква се до края на годината правилата да бъдат внесени за одобрение.

Дата: 04.08.2016 08:23
Източник: www.new.sliven.net
Автор: toni_7474@abv.bg (Станимир Петков)