68286_10151963899124897_1867223166_nНие всички обичаме да побеждаваме, но колко са тези, които обичат да тренират?

Марк Шпиц

Спъпи приятели,

След два три дние Официалното откриване на 31-вите летни олимпийски игри, които за първи път се провеждат в Южна Америка. В битката за домакинството на олимпиадата Рио де Жанейро преодоля конкуренцията на Мадрид, Токио и Чикаго.

Надпреварите от най-престижния спортен форум на планетата зрителите ще могат да наблюдават по Българската национална телевизия. Преките предавания могат да бъдат гледани от територията на страната и в интернет чрез сайта http://www.bnt.bg, както и на специализирания портал sport.bnt.bg/rio2016.

Да се молим боговете и състезателите да са със стортен дух и да се насладим на високо спортно майсторство.  Любословие Ви припомня в резюме защо ги има
Древните олимпийски игри:

Те се провеждат в чест на Зевс Олимпийски в град Олимпия (в провинцията Елида в Пелопонес в Древна Гърция). Те били най-прочутите и най-бляскавите. След като историкът Тимей от Таормина въвежда изчислението на времето по олимпиади след 776 г. пр.н.е. се счита, че тези игри са се устройвали на всеки четири години през юли и август. През класическата епоха траели пет дни. От 572 г. пр.н.е. елейците започнали да организират игрите. Избирали хеланодиките (съдиите) помежду си. Известно време преди откриването на игрите се изпращали вестители (нар. спондофори) по всички гръцки градове. В чест на Зевс се сключвало свещено примирие, с което се гарантирало безопасното придвижване на всички участници и зрители до Олимпия, както и ненападението на Елис – града-организатор на състезанията. Около светилището в Елида се образувал себеподобен град от палатките на участниците и зрителите на игрите непосредствено преди започването им.

Ето и една впечатляваща и спираща дъха история на един от най-добрите атлети в истирията на игрите Марк Шпшц.

Това се случило през 1972 г. в Мюнхен. Един относително неизвестен плувец стоял на ръба на басейна, очаквайки сигнала за старт. Били първите олимпийски игри в кариерата му, но успешно стигнал до финал. Прозвучал сигнал, той скочил в басейна и заплувал с всички сили. Няколко мига по-късно плувецът спечелил златен медал и поставил нов световен рекорд. На следващия ден участвал в още едно състезание и отново спечелил златен медал и изумителното е, че отново преплувал дистанцията за рекордно време. Участвал в седем дисциплини по плуване в Мюнхен, спечелил седем златни медала и — невероятно, но факт — поставил седем нови световни рекорда. Това било едно от най-великите постижения в историята на олимпийските игри. Изведнъж целият свят научил името на Марк Шпиц.

Но зад този триумф се криели самоотверженост и дълги часове на тренировки в басейна и спортната зала, час след час, ден след ден, година след година, през които Марк се готвел за тези олимпийски игри в Мюнхен. Победата не била плод на случайност или просто късмет. Това бил крайният резултат от целия труд, който бил вложил в спорта.

Имал сърце на шампион и самоотверженост на човек, който знае какво иска и какво трябва да направи, за да го постигне. Думите му заслужават специалното внимание на онези, които искат да блестят на върха: „Ние всички обичаме да побеждаваме, но колко са тези, които обичат да тренират?“

За щастие, за да използвате ефективно силата на мисълта, не е нужно да притежавате самоотвержеността на олимпийски шампион, в противен случай съвсем малко хора биха могли да я използват. Но трябва да сте готови да посветите на това занимание толкова време, колкото е нужно. Тази способност не се развива като с магическа пръчка.

Прочитането на тази книга е само първата стъпка в развитието и използването на силата на мисълта. Никой не може да разбере докрай тази система или ползата от нея, докато не се занимава с нея поне месец, а реалните резултати се появяват едва след два-три месеца. Често първите осезаеми промени се извършват през първите няколко дни или седмици, но те не трябва да се бъркат с дълготрайните резултати, които се постигат чрез продължителна практика.

Най-важно е да запомните, че за устойчивото развитие постоянната практика е задължителна. Пропускайки един ден от заниманията, после ще загубите три или четири дни да наваксвате пропуснатото, поне в началния етап на развитието на това умение. По-добре ежедневно да отделяте по пет минути за тренировки, отколко един ден да се занимавате половин час, а после пак да пропуснете няколко дни.

Представата
Никой не работи, без да мисли за компенсацията. Олимпийският състезател дълго и упорито тренира, защото целта му е златният медал и удовлетворението от това, че ще е най-добрият.

Работникът всеки ден ходи на работа, защото получава заплата за това.
Предприемачът отдава цялото си внимание на своя бизнес, защото жъне плодовете на своя успех.

Майсторът прекарва вечери наред, ремонтирайки къщата, защото знае, че в крайна сметка това ще я направи по-уютна.

И зад всички тези усилия стои мисълта за резултата, за плодовете от труда. Ако не получавахме никаква компенсация, то нямаше да има причина и смисъл да работим, защото малцина от нас работят само заради удоволствието от работата.
XXI век ще изисква от нас нови способности. Интуиция, тълкуване на сънища, визуализация, творчество — това е само малка част от „инструментите“, които ще ни бъдат нужни, за да успеем. Пред прага сме на нова, вълнуваща ера. Тази книга съдържа методи, които ще ви помогнат да придобиете нужните умения и по този начин ще се научите да извличате максимума от заложения във вас потенциал. Но за това далеч не е достатъчно само да прочетете книгата. Трябва да тренирате мислите си.

Имате ли представа какво ще направят за вас умствените тренировки?
Ако мислите, че „силата на мисълта“ е „позитивно мислене“ или „интересно понятие“, или пък смятате, че „Може и да подейства, а може и не“, то тогава вие никога няма да положите усилията, необходими за развитието на вашето мислене. Само ясната представа за това какво можем да направим и какви можем да станем, ни тласка редовно да работим над създаването на нашата нова действителност.

Очаква ви прекрасен живот, пълен с възможности. Всичко, което можете да си представите, е постижимо. Моментът е назрял и ви очаква. А вие готови ли сте?
Внимателно препрочитайте тази книга, изучавайки всички принципи. Тренирайте редовно и много скоро ще постигнете резултати, надминаващи всичките ви очаквания.

Към следващата част или към съдържанието